„Klubrádió
A lényeg

Novák Katalin Malmőben: Ne kerülhessen antiszemita erő kormányzati pozícióba

14/10/2021 13:21

| Szerző: Klubrádió

Malmőben rendezték meg a Remember - React (emlékezz-reagálj) jelszóval meghirdetett nemzetközi holokauszt-fórumot, ahol Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter vezette a magyar delegációt. A miniszter a témához csak nagyon erős asszociációval kapcsolható felszólalást tett.

Miközben a konferencián más országok képviselői a fokozódó antiszemitizmus vagy a gyűlöletkeltő összeesküvés-elméletek miatt aggódtak, holokauszt-túlélők pedig arról meséltek, hogyan és miért próbálják életben tartani a múlt emlékét, addig Novák amellett hogy elmondta, Magyarországon a kormánynak hála minden rendben van, de ...  
kihasználva az alkalmat a hazai belpolitikai csatározásokat is bevitte a konferencia falai közé. Azzal riogatta a résztvevőket, hogy a magyarországi ellenzék összefogott a "nyíltan antiszemita" Jobbikkalírja a Népszava.

Emiatt – az eddig a belpolitikánkba a külföldi beavatkozást rendre elítélő Orbán-kormány minisztere – minél nagyobb nemzetközi felháborodást, visszhangot kért, azaz szinte felkérte az országokat, hogy avatkozzanak csak be nyugodtan a magyar belpolitikába.

"Az antiszemitizmus nem olyan jelenség, amit ha egyszer legyőztünk, soha többet nem térhet vissza. Folyamatosan tennünk kell ellene, például azzal, hogy ne kerülhessen antiszemita erő kormányzati pozícióba. Felhívtam a figyelmet arra, hogy Magyarországon az ellenzéki szövetségben egy nyíltan antiszemita párt, a Jobbik is kulcsszerepet játszik, és ennek semmilyen nemzetközi visszhangja nincs. Arra kértem kollégáimat és a konferencia résztvevőit, hogy emeljék fel hangjukat az antiszemitizmus ellen" – írja Novák Katalin Facebook-bejegyzésében.