„Klubrádió
A lényeg

Novák: Európához tartozunk, de nem kérünk az általunk elutasított ideológiákból

20/08/2022 12:35

| Szerző: Klubrádió

A köztársasági elnök arról beszélt, hogy Magyarország elkötelezte magát Európa, az Európai Unió mellett, de nem tűri a zsarolást.

„Egybeforrt a sorsunk Európáéval, összeláncoltuk magunkat. (...) Szükségünk van az európai országok közösségére, és nekik is szükségük van ránk” – mondta Novák Katalin Székesfehérváron, az augusztus 20-ai állami ünnepen tartott beszédében. A hvg.hu összefoglalója szerint a köztársasági elnök az Ukrajnában dúló háborúra is kitért. Azt a kérdést vetette fel, hogy kell-e, lehet-e ünnepelni akkor, amikor a szomszédban fegyverek ropognak. Számára kiderült, hogy kell, "sőt éppen most van igazán szükségünk arra, hogy közös életünkre olyan távlatból tekintsünk, mely segít megérteni múltunkat, valósághűen látni jelenünket, és bölcs döntésekkel segíteni jövőnket".

Novák szerint Magyarország ugyanazt az elköteleződést erősítette meg, amikor az EU-hoz csatlakozott, mint amit a kereszténység és a Nyugat mellett döntő Szent István. Hozzátette ugyanakkor: „Együttműködésünk és megértésünk előfeltétele, hogy ne zsaroljanak bennünket. Se a minket megillető pénzzel, se a magyarok által elutasított ideológiákkal. Magyarország növelni akarja Európa erejét, fel akarja erősíteni Európa hangját. Így van esélyünk megvédeni az európai embereket, és megőrizni mindazt a történelmünkből és kultúránkból, ami Európát naggyá tette”.

Novák előrevetítette, hogy bár nehéz időket élünk, még kijózanítóbb idők jönnek. Végül azt kívánta, hogy mindig legyen kenyér az asztalon, és legyenek olyanok, akikkel öröm az asztal köré ülni.