„Klubrádió
A lényeg

NNK: Nyáron lecseng a járvány, de nem lehet tudni, hogy lesz-e hatodik hullám

12/05/2022 15:20

| Szerző: Klubrádió

Hétről hétre kevesebb ember fertőződik meg Magyarországon koronavírussal, és a fertőzésben elhunytak száma is csökken – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az M1-en a Telex beszámolója szerint. Galgóczi Ágnes közölte, nyáron lecseng majd a járvány, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy ősszel lesz-e hatodik hullám.

A járványügyi osztályvezető közlése szerint hetente körülbelül 10-20 százalékkal csökken az új fertőzöttek és a halottak száma. Azt mondta, hogy az új esetek kb. 21 százaléka a 65-79 éveseket érinti, ebben a korosztályban még emelkedik is a koronavírus-fertőzöttek aránya.

Galgóczi Ágnes elmondta, a legtöbb fertőzöttet Budapesten és Pest megyében regisztrálják, de Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Zala megyében is emelkedik a fertőzöttek száma, bár nem drasztikusan. A szennyvízből vett minták alapján kijelenthető, szinte mindenhol csökken a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, és mára a legtöbb helyen – egy-két város kivételével – mérsékelt a szennyvízben mért örökítőanyag koncentrációja – mondta.

A szakértő szerint nyáron lecseng majd a járvány, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy ősszel lesz-e hatodik hullám. Azt mondta, hogy Magyarországon 64-65 százalékos az átoltottság, de nagyon sokan vannak azok, akik nem kaptak harmadik oltást. A negyedik oltás is elérhető, de ezt elsősorban az időseknek vagy a „kockázati csoportba” tartozóknak ajánlotta az osztályvezető.

A beszámoló érdekességét az adja, hogy a heti járványadatokat több mint egy hét után szerdán tették közzé a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldalon.

(Kiemelt kép: Pixabay)