„Klubrádió
A lényeg

Nincs megállapodás, Kövér tesz javaslatot a parlamenti pozíciókra

27/04/2022 13:40

| Szerző: Klubrádió

Nem született megállapodás az Országgyűlésbe jutott pártok között a tisztségekről, így arra a házelnök tesz majd javaslatot – mondta a szerdai tanácskozást követően a Fidesz frakcióvezetője újságíróknak az MTI tudósítása szerint. Kocsis Máté szerint "a baloldali pártoknak szerinte eszük ágában nem volt megállapodni", és Kövér László házelnököt kezdik majd okolni, hogy nem kapják meg a kellő számú tisztséget, "pedig meg fogják".

Kocsis Máté közölte: a kormánypártok fenntartják korábbi javaslatukat, hogy a tisztségeket kétharmad-egyharmad arányban osszák el a kormányoldal és az ellenzék között, annak ellenére, hogy az ellenzékiek létszáma csökkent a négy évvel korábbihoz képest. Ezt korrektnek, mandátumarányosnak és fairnek ítélte.

A baloldali pártoknak szerinte „eszük ágában nem volt megállapodni”. Kocsis Máté megítélése szerint ezt bizonyítja, hogy a hat baloldali frakcióvezetőből öt nem volt jelen. Megerősítette: a bizottsági tisztségek és helyek harmadát, míg a jegyzői helyek felét ajánlották fel a kormánypártok az ellenzéknek. Ám utóbbiak új javaslatot kértek, holott négy éve nagyobb létszámmal elfogadták ugyanezt az ajánlatot – tette hozzá.

Hozzáfűzte: a „baloldali pártok” szerinte Kövér László házelnököt kezdik majd okolni, hogy nem kapják meg a kellő számú tisztséget, „pedig meg fogják ”. „A reggeli Gyurcsány Ferenc-féle eligazításnak ez volt a célja, számítottunk erre a forgatókönyvre” – mondta az általa baloldalinak nevezett pártok magatartásáról.

Úgy fogalmazott: a Fidesz „az udvariasság és a politikai korrektség jegyében” még ebben a hangulatban is azt kéri az ellenzéktől, minden őket megillető helyet töltsenek be, hajtsák végre a választók akaratát és képviseljék azokat az embereket, akik rájuk szavaztak, ne maradjanak távol a parlamenti munkától. Kocsis Máté úgy értékelt: „ezek az emberek nem a választókat akarják képviselni, ezek az emberek a saját boldogulásuknak tekintik a parlamenti képviselői helyet”.

Toroczkai László, a szélsőjobboldali Mi Hazánk elnöke arról beszélt, hogy szerintük nem frakciók, hanem választási listák alapján kellene elosztani a megbízatásokat. Szeretnék a nemzetbiztonsági és a vállalkozásfejlesztési bizottság elnöki posztját megkapni. Dúró Dóra elnökhelyettes (akit alelnöknek jelölnek) azt mondta: hét tisztség és 13-14 bizottsági hely járna a Mi Hazánknak, de ők ennél kevesebbet kérnek – előbbiből ötre, utóbbiak közül a szerintük nekik járó mennyiség felére tartanak igényt.

(Kiemelt kép: MTI)