„Köszönjük,
A lényeg

NGM: nem vagyunk az EU legszegényebb országa, csak "megerősödött a családok óvatossági motívuma"

21/06/2024 14:48

| Szerző: Klubrádió

Az Eurostat adatai szerint Magyarországot Bulgária is megelőzte az egy főre jutó fogyasztási listán, de a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint fogyasztási adatokból a szegénységre következtetni rosszindulatú csúsztatás. Azt írják, arról van szó, hogy az ukrajnai háború miatt a magyar családok "óvatossági motívuma megerősödött".

Közleményt adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), mert szerintük többen félreértették az Eurostat friss adatközlését, miszerint a magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70 százalékát éri el, és ebből azt a következtetést vonták le, hogy Magyarország az unió legszegényebb országa.

– Ez teljességgel nonszensz és szándékos hazugság – közölte az NGM az MTI-vel.

A tárca arra reagált, hogy a magyar háztartások fogyasztása az EU-s rangsorban az utolsó helyen van, miután már Bulgária is jobban teljesít ebben a mutatóban.

Szerintük viszont „közgazdaságtani egyszeregy” az az alapvetés, hogy a családok saját döntésük alapján jövedelmüket  elfogyasztják vagy megtakarítják. "Így a fogyasztási adatok önmagukban csak korlátozottan értelmezhetők, abból a szegénységre való következtetést tenni rosszindulatú csúsztatás" – írták.

A tények ezzel szemben azt mutatják – a minisztérium álláspontja szerint –, hogy a szomszédban zajló háború következtében a magyar családok óvatossági motívuma, teljesen természetes módon megerősödött.

Közlésük szerint a lakosság bruttó megtakarítási rátája a korábbi magas szintről még tovább növekedett és meghaladta a 21 százalékos szintet, ami az unión belül a legmagasabb érték. Hozzátették: ezt támasztja alá az is, hogy 2022 elejéhez képest a magyar családok bruttó pénzügyi vagyona több mint 22,5 ezer milliárd forinttal nőtt (2010 elejéhez képest 72 ezer milliárd forinttal), így az már meghaladja a 102 ezer milliárd forintot – írták. Azt is írták: a magyar családok nettó vagyona meghaladja a GDP 106 százalékát, amellyel az unió középmezőnyébe tartozik, ezzel megelőzve olyan országokat, mint Szlovákia, Románia vagy Lengyelország.

"A magyar családok emellett egyre magasabb jövedelemre tesznek szert, a bruttó átlagbér megközelíti a 660 ezer forintot, amely már több mint háromszor akkora, mint a dollárbaloldal idején volt" – közölte az NGM, aktuálpolitikai kulcsszóval is megtoldva a fejtegetést.

Hozzátették: Magyarországon a növekvő bérek, a növekvő foglalkoztatottság eredményeképp végső soron jelentősen csökkent a szegénység, ugyanis az uniós módszertan szerint 2010-hez képest több mint 1,2-1,3 millióval csökkent a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett népesség száma, ezzel "jóval az uniós átlag alá került a szegénység aránya, ami korszakos eredményt jelent".

(Kiemelt kép: B_Me/Pixabay)