„Köszönjük,
A lényeg

NER-közeli milliárdos cége vette meg a Digit

30/11/2021 11:21

Nagybevásárlást csinált a nemzeti távközlési szuperholdingot építő Jászai Gellért cége, a 4iG. Az állam kedvenc informatikai vállalkozásának számító társaság 232 milliárd forintért megvette Magyarország egyik vezető telekommunikációs és médiaszolgáltatóját, a Digit.

Megállapodást kötött a Jászai Gellért többségi tulajdonában álló 4iG Nyrt. a román RCS & RDS csoporttal a médiakonszern magyarországi érdekeltségeinek, a Digi Távközlési Kft. és leányvállalatai megvásárlásáról. A tranzakció értéke 625 millió euró, megközelítőleg 232 milliárd forint. Az ügylet a hatósági eljárásokat követően 2022. januárjában zárulhat – írta a napi.hu.

Ez azt jelenti, hogy a NER-közeli üzletember által birtokolt, egyre bővülő és állami megrendelésekben bővelkedő 4iG tovább terjeszkedik, ezúttal Magyarország egyik vezető telekommunikációs és médiaszolgáltató vállalatát szerezte meg.

 
 Forrás: antenna.ewk.hu
 

A Digit bekebelező 4iG többségi tulajdonosa, Jászai Gellért korábban a NER csúcsvállalkozójának számító Mészáros Lőrincnek dolgozott, cégbirodalmának egyik legfontosabb irányítója volt. A 4iG-ről pedig a tendereken elért sikerei alapján elmondható, hogy az állam kedvenc informatikai cége.

A Jászai-féle vállalat újabb bevásárlása fontos lépés lehet az állami és magántőke egyesítésével létrejövő nemzeti távközlési és telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató vállalat létrehozásában. Ennek platformtársasága az Antenna Hungária lesz a felek augusztus végi bejelentésének megfelelően.

A 4iG az állammal kötött stratégiai megállapodása értelmében az Antenna Hungária Zrt.-be apportálja majd telekommunikációs érdekeltségeit, mellyel a 4iG többségi tulajdont szerez a vállalatban. A fúzió eredményeként új regionális távközlési holdingvállalat jön majd létre, amelynek hazai érdekeltségei (Antenna Hungária, DIGI, Invitel, Invitech, AH Net) a nyugat-balkáni régióban folyamatban lévő akvizícióknak köszönhetően, további távközlési vállalatokkal egészülhetnek ki – írt a napi.hu.