„Klubrádió
A lényeg

Népszavazás lesz Tatán arról, megépülhet-e az ötcsillagos szálloda a tóparton

2/06/2022 19:16

| Szerző: Klubrádió

Július 31-ére tűzte ki a tatai választási bizottság a civilek által kezdeményezett népszavazás időpontját, a voksolással azt szeretnék megakadályozni, hogy az Avalon-csoport szállodát építhessen az Öreg-tó partján.

Horváth József jegyző az MTI-vel azt közölte: a szavazásra feltett három kérdés közül kettő konkrétan a hotel telkének helyrajzi számához kapcsolódik. A harmadik kérdés támogatása viszont megakadályozná, hogy az önkormányzat az Öreg-tó teljes partján településfejlesztési megállapodást kössön, ez több tervezett fejlesztést megakasztana – tette hozzá.

Eredményes népszavazás esetén a képviselő-testület egy évig nem hozhat a szavazással ellentétes döntést. A referendum lebonyolításához a város 14 milliós forintot különített el a költségvetésben.

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele – közel tízezer ember – voksol. Egy-egy kérdésben a szavazás eredményességéhez az érvényes szavazatok több mint felének azonossága szükséges – ismertette a jegyző.

Ősz a tatai Cseke-tónál
 
Fának támasztott kerékpár az őszi színekben pompázó tatai Cseke-tó partján 2020. október 28-án. Fotó: MTI/Cseke Csilla
 
 

Honnan indult a dolog?

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján.

A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett 80-100 ember alkalmazására nyújt lehetőséget.

A tervek ellen nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, a beruházás megakadályozása érdekében Stop Avalon Tata néven alakult civil mozgalom, amely több tüntetést szervezett, majd közel 7000 aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért.

(via 24.hu, kiemelt kép: MTI/Cseke Csilla)