„Klubrádió
A lényeg

Népszava: tankerületi utasítás tiltja a csoportbontást az iskolákban

7/09/2023 09:01

| Szerző: Klubrádió

Szép is, amikor egy nyelvtanárnak két különböző nyelvórát kell tanítania egy tanórán belül.

Tankerületi utasításra nem lehetséges az iskolákban csoportbontás keretében 14 fő alatti csoportokat létrehozni, ami több intézményben megnehezíti, sőt akár el is lehetetlenítheti például az idegennyelv-oktatást vagy a felzárkóztatást – írja a Népszava. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet elmondta, a nyár folyamán is lehetett hallani arról, hogy egyes intézményekben erre készülnek, de a tanévkezdés óta számos konkrét panasz is érkezett a PDSZ-hez.

A Szülői Hang Közösséghez is érkeztek hasonló visszajelzések, egy jászberényi szülő például azt írta, hogy matek és magyar tantárgyak esetében sem engedélyeztek csoportbontásokat a magas tanulói létszám ellenére sem.

Egy iskolában például 11. és 12. évfolyamos tanulókat küldtek a 9. évfolyamosok kezdő csoportjába, hogy a csoportlétszám meghaladja a 14 főt.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az érettségire, nyelvvizsgára készülő felsőbb évfolyamosoknak kell ugyanazt a tananyagot tanulniuk, mint a kezdőknek, vagy a nyelvtanár itt is két külön órát tart egy tanórán belül.