„Klubrádió
A lényeg

Népszava: Nem volt más pályázó, Zugló ismét a csalásért elítélt Kupper volt cégével szerződött a parkolóautomaták üzemeltetésére

1/08/2022 10:07

| Szerző: Klubrádió

Más jelentkezők hiányában kénytelen volt elfogadni a fővárosi parkolási piacon korábban egyeduralkodónak számító, később perbe vont Centrum Parkoló Kft. tulajdonosához, a csalásért jogerősen elítélt Kupper Andráshoz köthető C-Ware Kft. ajánlatát.

Nem tud letérni a kitaposott ösvényről Zugló önkormányzata – írja a Népszava. Miután a 2017-ben és 2020-ban kötött, mindkét esetben nagy vihart kavart parkolóautomata beszerzési és üzemeltetési szerződések az idén kifutottak, új pályázatot kellett kiírni. Más jelentkező nem lévén, a kerület ismét a C-Ware Kft-t bízta meg a parkolóautomaták "üzemkész állapotának biztosításával".

A napi ellenőrzésre, karbantartásra, eseti hibaelhárításra, vandalizmusból eredő rongálások megszüntetésére kötött szerződés egy évre szól, értéke nettó 168,7 millió forint.

"Nem volt választásunk. Nem hosszabbítottuk meg a szerződést, inkább új közbeszerzési eljárást indítottunk. A tenderre egyetlen ajánlat érkezett, a C-Ware Kft-től. Az új szerződés egy évre szól, addig megpróbálunk egy jobb konstrukciót kidolgozni" – mondta a Népszava kérdésére Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere, aki a 2020-as szerződéskötéskor is az önkormányzat "kőkemény gazdasági és ügyfélérdekére" hivatkozott.

A lap emlékeztet: a C-Ware Kft. a fővárosi parkolási piacon korábban egyeduralkodónak számító, később perbe vont Centrum Parkoló Kft. tulajdonosához, a csalásért jogerősen elítélt Kupper Andráshoz (a fideszes politikus azonos nevű nagybátyja) köthető. A vállalkozást Kupper még 2008-ban indította, üzletrészét azóta átadta bizalmi emberének, Szolyák Norbertnek, aki Kupper másik vállalkozását, a Body Guard Hungary Kft.-t is vezeti – írja összefoglalójában a hvg.hu.

A C-Ware Kft. vezette konzorcium 2017-ben kötött egymilliárdos szerződést az akkor Karácsony Gergely vezette XIV. kerületi önkormányzattal, amelynek fejében 280 automata szállítását és üzemeltetését vállalták.

"Az automaták ára ahhoz képest, hogy mit tudnak, nem sok, több fideszes kerület másfél-kétszeres áron vett ennél butább automatákat" – mondta Karácsony a korrupciós ügyeket vizsgáló fővárosi bizottság 2022 júliusi ülésén.

A főpolgármester úgy vélte, ennél sokkal érdekesebb volt az üzemeltetésre kiírt közbeszerzési eljárás, amire eredetileg három cég jelentkezett: egyet azonban kizártak formai okok miatt, egyet pedig a túl olcsó ár miatt. Ez neki nagyon nem tetszett, de abban bízott, hogy a másodjára kizárt cég előzetes vitarendezési kérelmet nyújt be. A dokumentumot össze is állították, de végül a bizottsági ülés előtt 10 perccel visszavonták. 

Korábban a Klubrádió is beszámolt arról, hogy fideszes hátszéllel helyzetbe hozott cégek uralják a parkolási piacot.