„Klubrádió
A lényeg

Népszava: hatodik felett betiltották az online oktatást

15/09/2021 07:51

| Szerző: Klubrádió

A Népszava szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma lényegében megtiltotta, hogy digitális munkarendre álljanak át azokban az osztályokban, ahol a diákok számára már elérhető a védőoltás. Tehát a "főszabály", hogy "hatodik évfolyam fölött nem lehet tanügyi intézkedéseket elrendelni még akkor sem, ha egy vagy több tanuló, pedagógus megbetegszik".

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, Horváth Péter a lapnak azt mondta, hogy csak járványügyi intézkedés leheséges: ha egy vagy több diák megbetegszik, számukra a népegészségügyi hivatal karantént rendelhet el. "Csakhogy időközben a karantén- és kontaktkutatás szabályain is lazítottak".

Koronavírus - Digitális tanrend
 
Távoktatás
 
Eger, 2020. március 23. Kelemen Péter, az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet 4. E osztályos tanulója az otthonából követi a távoktatásban tanító Ládiné Szabó Tünde pedagógus óráját 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében országszerte a tanulók nem járnak iskolába, otthon tanulnak digitális tanrend szerint. MTI/Komka Péter
Fotó: Komka Péter / MTI
 

 

A Népszava úgy tudja, az iskoláknak elküldött intézkedési tervben az áll, "bárki (tanár, diák vagy más iskolai dolgozó), aki megkapta a védőoltást vagy az elmúlt hat hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen, nem minősül kontaktszemélynek, még akkor sem, ha például egy közvetlen családtagja betegszik meg - így karanténkötelezettség sem vonatkozik rá".

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ennek köszönhetően van olyan tanár, aki úgy jár be dolgozni, hogy férje igazoltan fertőzött. 

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja érthetetlennek nevezte a döntést: szerinte nem enyhébb, hanem szigorúbb intézkedésekre lenne szükség, hiszen a 12 év alattiakat eleve nem lehet még oltatni, és a delta variáns az oltottak között is terjedhet. A hivatalos statisztika szerint 225 ezer 12-17 év közötti diák vette fel az oltást, ami csak az érintett korosztály 38 százaléka.