„Klubrádió
A lényeg

Népszava: Előnybe kerültek Orbán népszavazási kérdései

28/07/2021 17:29

| Szerző: Klubrádió

Már pénteken délelőtt határoz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kormány egy hete, július 21- én benyújtott, gyermekvédelminek nevezett országos népszavazási kezdeményezésének öt kérdéséről – írja a Népszava. Karácsony Gergely főpolgármester szintén öt kérdést nyújtott be, azokról viszont nem döntenek ilyen hamar, vizsgálatokra van szükség.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján olvasható tájékoztatás szerint pénteken délelőtt határoz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kormány egy hete, július 21- én benyújtott, gyermekvédelminek titulált országos népszavazási kezdeményezésének öt kérdéséről. Július 30-án 11 órától azonban nemcsak a kormány beadványairól tárgyal a testület, hanem további hét, korábban benyújtott kezdeményezés sorsáról is döntést hoz, ám ezek között nem találni Karácsony Gergely beadványait – írja a Népszava.

A lap kérdéseire az NVI-NVB közös választ küldött, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy a népszavazási törvény alapján részben eltérő eljárásrendet kell követni, ha a kérdéseket egy választópolgár nyújtotta be, ahhoz képest, amikor a kormány a kezdeményező. Ha egy választópolgár, mint ez esetben a főpolgármester ad be kérdéseket, akkor az NVI a benyújtást követően öt napon belül formai vizsgálatnak veti alá a beadványt. Ennek részeként ellenőrzik a kezdeményező személyes adatait, megvizsgálják azt is, valós személyek írták-e alá támogatóként a benyújtott dokumentumot. Azt is megnézik, hogy nem adott-e be már más azonos tartalmú kérdéseket, és hogy azok megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel.

A Népszavának küldött válaszból kiderül, hogy „A Karácsony Gergely által benyújtott kérdések esetében az NVI nevesített vizsgálata” július 26-án, hétfőn zárult le, vagyis annyi már biztos, hogy az ő öt kérdése is a Nemzeti Választási Bizottság elé kerül, csak nem tudni, mikor. Mivel az NVB elnökének a benyújtástól számított 60 napon belül kell csak összehívnia a testületet, az is elképzelhető, hogy csak szeptember közepén (szeptember 17-én) döntenek Karácsony kérdéseinek sorsáról.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)