„Klubrádió
A lényeg

Népszámlálás: a vallások között tüntetik fel az ateizmust

6/09/2022 13:17

| Szerző: Klubrádió

Ellentétben a 2011-es kérdőívvel, ahol külön rubrika volt a magukat ateistának vallóknak, úgy tűnik 2022-ben erre nem lesz lehetőség. A hvg.hu azt írja, az ateistáknak is a vallás résznél kell külön kikeresniük és kattintással kijelölniük a nekik megfelelő választ, vagyis a vallások listája tartalmazza az „ateista” válaszlehetőséget is.

A hvg.hu-nak a Magyar Ateista Társaság elnöke azt mondta, szeretnék elérni, hogy a nem vallásos és ateista magyarok minél többen vállalják fel identitásukat. Ellentétben a 2011-es kérdőívvel, ahol külön rubrika volt a magukat ateistának vallóknak, úgy tűnik, 2022-ben erre nem lesz lehetőség.

A KSH-val folytatott szakmai egyeztetésen az derült ki, hogy a vallásról és világnézetről szóló kérdésben jelenleg három lehetőség közül lehet majd választani:

  • meg lehet nevezni azt a vallást, felekezetet, melyhez tartozunk,
  • választhatjuk, hogy nincs vallásunk, felekezetünk,
  • és beikszelhetjük, hogy nem kívánunk válaszolni

– olvasható a cikkben. Ha valaki ateista, akkor a vallás résznél kell külön kikeresnie és kattintással kijelölnie a neki megfelelő választ. A Magyar Ateista Társaság a jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja ezt, ezért tovább egyeztetnek a módosítási lehetőségekről a KSH-val.

„Ha látszik, hogy a nem vallásosak aránya közelíti a vallásosakét, akkor a politikusoknak elemi érdeke lesz, hogy ne csak az egyházak kegyeit keressék, hanem az ateisták, nem vallásosak érdekeit is vegyék figyelembe” – írta a hvg.hu-nak Waldmann Tamás, a Magyar Ateista Társaság elnöke. Ők az eddigi felmérések alapján azt várják, hogy az idei népszámláláson (amit a koronavírus-járvány miatt halasztottak el egy évvel) a magukat kereszténynek vallók aránya 50 százalék alá esik. Ilyen esetben pedig véleményük szerint „megmosolyogtató lesz keresztény Magyarországról beszélni”.

A 2011-es népszámláláson egyébként 57 százalék mondta, hogy valamely vallási felekezethez tartozik. A Pew Research Center 2017-es nemzetközi felmérésének Magyarországra vonatkozó adatai szerint pedig a teljes népesség 59 százaléka hisz Isten létezésében, noha a felük kételkedik valamilyen formában. A hetente templomba járók aránya viszont ennél jóval alacsonyabb: összességében 9, a katolikusoknál 12 százalék.

Azbej Tristan keresztényüldözés-ügyi államtitkár egy hete a HírTV műsorában úgy fogalmazott, a Magyar Ateista Társaság felhívása „súlyos keresztényellenes kirohanásokat és sértéseket tartalmaz”.