„Köszönjük
A lényeg

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki orosz vezetők, Sojgu és Geraszimov ellen a hágai bíróság

25/06/2024 17:19

| Szerző: Klubrádió

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu volt orosz védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök ellen a hágai Nemzetközi Bíróság kedden. Sojgut és Geraszimovot háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják 2022 októbere és 2023 márciusa között.

Az ICC a 2022 október 10 és 2023 március 9 közti időszakot vizsgálva arra jutott, hogy az ukrán elektromos hálózat a civil infrastruktúra része, ezért az ezt kiiktatni kívánó orosz rakétacsapások háborús bűncselekménynek számítanak – különösen úgy, hogy a támadások több civil áldozatot is követeltek.

A hágai Nemzetközi Büntető Törvényszéknek sem Oroszország, sem Ukrajna nem tagja. Oroszország sem akkor, sem azóta nem ismeri el a testület joghatóságát, nem írta alá az erről szóló római Statútumot – így Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint az elfogatóparancsok pont annyit érnek, "mint egy tekercs vécépapír". Moszkva emellett többször is leszögezte, hogy az energiahálózatot legitim katonai célpontnak tekinti. Kijev viszont biztosította a testületet arról, hogy elismeri joghatóságát az Ukrajna területén elkövetett háborús bűncselekményekben.

Az ICC az orosz invázió kezdete óta összesen kilenc letartóztatási parancsot adott ki orosz vezetők ellen. A legfontosabb közülük Vlagyimir Putyin elnök, akit a megszállt területeken élő ukrán gyerekek – valószínűleg oroszosítási szándékkal történő – tömeges deportálása miatt kéne bíróság elé állnia.

Az említett Római Statútumot aláíró országok a saját területükön mostantól kötelesek őrizetbe venni és átadni a törvényszéknek azokat, akik ellen elfogatóparancsot adtak ki. Ennek betartása, betartatása azonban már a kormányokon múlik, „fontosabb állami érdekre” hivatkozva ugyanis könnyedén meg lehet kerülni a nemzetközi elfogatóparancsok teljesítését is.

(via 444.hu, kiemelt képünkön balra Sojgu magyaráz Putyinnak, fotó: Wikimedia Commons)