„Klubrádió
A lényeg

Németország év végig le akarja állítani az orosz olajimportot

21/04/2022 07:54

| Szerző: Klubrádió

Abban azonban nem teljesen egységes a külügyminiszter és a pénzügyminiszter álláspontja, hogy ez lehetséges-e. Előbbi határozottan lehetségesnek tartja, utóbbi Christian Lindner német pénzügyminiszter óvatosabban fogalmazott az ügyben. A hirtelen leválás miatt ugyanis attól tart, hogy a német gyárak leállhatnak.

"Az év végéig leáll az orosz olaj importjával Németország" – közölte Annalena Baerbock német külügyminiszter a balti államok külügyének vezetőivel tartott találkozóján szerdán.

Az ütemezérsől azt mondta, hogy nyárig felére csökkentik a behozott mennyiséget, az év végére pedig teljesen befejezik a behozatalt. Az olaj után a gázzal folytatódik majd a folyamat, összhangban a közös európai menetrenddel – írja a hvg.hu.

Christian Lindner német pénzügyminiszter azonban ennél óvatosabban fogalmazott. Arról beszélt, hogy Németország a lehető leggyorsabban lép az orosz energiafüggőség megszüntetése érdekében, de időbe telik, amíg eléri azt. „Türelmesnek kell lennünk” – mondta a tárcavezető.

Hozzátette, Németország dolgozik az orosz energiahordozók embargóján, szerinte azonban a szankciókat érdemes használni Oroszország ellen, amelyek "jobban fájnak (Putyinnak), mint nekünk". Úgy látja, hogy ha hirtelen állítanák le az orosz importot, akkor leállnának a német gyártók is.