„Klubrádió
A lényeg

Német államfő: Az afganisztáni helyzet a Nyugat szégyene

17/08/2021 15:12

| Szerző: Klubrádió

A Nyugat szégyenének nevezte a nemzetközi haderő kivonulása után a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán helyzetét a német államfő kedden.

Frank-Walter Steinmeier a berlini hivatalában egy pódiumbeszélgetést felvezető beszédében azt mondta: a tálibok elől menekülő afgánokkal zsúfolt kabuli repülőtéren uralkodó állapotokat mutató felvételek szégyenletesek a politikai Nyugat számára. „Az emberi drámákért mi is felelősek vagyunk” – mondta Steinmeier, a helyzetet jól ismerő volt külügyminiszter.

Az afgán kormány és fegyveres erőinek gyors összeomlása és a tálibok ellenállás nélküli hatalomátvétele nehéz és keserű kérdéseket vet fel „külpolitikánk múltjával és jövőjével kapcsolatban” – fogalmazott a politikus. Ez ugyanis azt mutatja, hogy kudarcot vallottak az Afganisztán stabilizálását és egy életképes államberendezkedést szolgáló évtizedes erőfeszítések.

Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb létszámmal vett részt a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (ISAF) és az Eltökélt Támogatás (RS) nevű hadművelet munkájában, amelyet a 2001. szeptember 11-én amerikai földön elkövetett terrortámadások miatt indított a NATO – írja a Telex.