„Támogassa
A lényeg

Nem voltak ott a fideszesek, így nem lehetett megszavazni Svédország NATO-csatlakozásának támogatását

31/07/2023 14:24

| Szerző: Klubrádió

Bojkottálták a kormánypártiak a 49 ellenzéki képviselő által kezdeményezett hétfői rendkívüli parlamenti ülésnapot, amelynek a fő témája Svédország NATO-csatlakozásának támogatása lett volna. Az ülés ennek megfelelően határozatképtelennek bizonyult – írja a 444.hu.

Ahogy arra számítani lehetett, a szavazásra így egészen szeptember elejéig, az első rendes parlamenti ülésnapi kell majd várni, ha a Fidesz nem húzza ennél is tovább az ügyet. Előbb csak akkor van esély a voksolásra, ha a nagyobbik kormánypárt összehívna egy rendkívüli ülést.

A támogatás megszavazása a törököktől is függhet, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éppen pénteken beszélt arról, hogy folyamatosan egyeztettek és egyeztetnek a svéd NATO-tagság ratifikálásáról Törökországgal, a két kormány rendszeresen tájékoztatta egymást a folyamat parlamenti helyzetéről, és ez így lesz a jövőben is.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a csütörtöki kormányinfón azt közölte: majd lesz rendes ülés, ott lehet dönteni a svéd NATO-csatlakozásról, semmi okuk rendkívüli ülést tartani.