„Klubrádió
A lényeg

Nem vizsgálta a Moody's a magyar hitelbesorolást

24/09/2022 08:46

| Szerző: Klubrádió

Legutoljára egy évvel korábban vette górcső alá a hitelminősítő hazánkat.

Nem vette napirendre a magyar államadósság vizsgálatát idei második felülvizsgálati időpontjában, pénteken a Moody's. A három nagy hitelminősítő egyike utoljára egy évvel ezelőtt értékelte Magyarországot, akkor egy fokozattal, Baa2 szintre minősítette fel az államadósságot, az értékeléshez pedig stabil kilátást rendelt, ez tehát továbbra is érvényben van – írja a hvg.hu.

A Moody's a héten már kiadott egy értékelést a magyar gazdaságról, abban arról írtak, hogy meglátásuk szerint a magyar kormány az év végéig meg tud egyezni az Európai Bizottsággal az uniós forrásokról, igaz, addig negatív kockázatként fennáll a forrásvesztés lehetősége.

A másik nagy hitelminősítő közül a Standard & Poor's augusztus közepén a leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a magyar hitelbesorolás mellé rendelt kilátásokat, a Fitch pedig július végén még nem változtatott sem a besoroláson, sem a kilátáson. Ez utalhatott arra, hogy néhány hét alatt nem csak a gazdasági kilátások romolhattak, de a hírek intenzív egyeztetésekről szóltak az Európai Bizottság és a magyar kormány között, ami fokozta a befektetők bizonytalanságát.

Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken a Közgazdász-vándorgyűlés előtt tartott előadásában is arról beszélt, hogy a kilátások romlottak, ezért a korábban tervezettnél magasabb hiánnyal, tartósan 20 százalékos inflációval és recesszióval számol a kormány.