„Klubrádió
A lényeg

Nem támadják tovább Mariupolt az oroszok

21/04/2022 15:21

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Videót tettek közzé az oroszok, amin Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelenti Putyinnak, hogy elfoglalták Mariupolt. Sojgu szerint a várost teljesen „felszabadították”, de van 2000 ukrán katona, akik az Azovsztal acélgyárban barikádozták el magukat.

Putyin szerint nem szükséges megostromolni az üzem területét, mert úgyis körbezárják a területet, hogy egy „légy se repülhessen be oda”.

Oroszország bezárja az észtek, a lettek és litvánok konzulátusait az országban, jelentette be az orosz külügyminisztérium. Észtországnak és Litvániának Szentpéterváron, Lettországnak Szentpéterváron és Pszkovban vannak konzulátusai, az ott dolgozókat „persona non gratának”, azaz nemkívánatos személynek nyilvánították. A külügyi tárca szerint a döntés a kölcsönösség elve alapján született, mert a balti országok katonai segítséget nyújtanak Kijevnek, emellett „támogatják az ukrán nacionalisták polgári lakosság ellen elkövetett bűncselekményeit.”

Az ukránok szerint több mint ezer civil holtteste van a Kijev környéki hullaházakban. Kilenc megkínzott ember holttestét találták meg a Kijev melletti Borogyanka városában. "Ezeket az embereket a megszállók ölték meg, némelyiken még a kínzás jelei láthatóak. Szeretném hangsúlyozni, hogy ezek az emberek civilek voltak. Az orosz hadsereg tudatosan lőtt le olyan civileket, akik nem tanúsítottak ellenállást" - idézte a 444 Andrij Nebitov, a Kijev környéki rendőrség vezető tisztjét.

Harkivot a helyi polgármester szerint folyamatosan bombázzák az oroszok. Zaporizzsját két rakéta találta el. A vasutasok szerint konkrét vasúti kocsikat támadtak. 

Ukrajnai háború – A dán és a spanyol kormányfő Kijevben
 
Ukrajnai háború – A dán és a spanyol kormányfő Kijevben
 
Borodjanka, 2022. április 21. Pedro Sánchez spanyol (j3), Mette Frederiksen dán kormányfő (j2), valamint Olga Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes (j) látogatást tesz Borodjankában 2022. április 21-én. MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez
Fotó: Miguel Gutiérrez
 

 

Közben Pedro Sanchez spanyol, és Mette Frederiksen dán kormányfő megérkezett Kijevbe, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozzanak, jelentették be a politikusok kabinetjei. (Telex, 444)