„Köszönjük
A lényeg

Nem született megállapodás az uniós intézmények vezető tisztségeiről – közölték éjjel a nem hivatalos találkozót követően

18/06/2024 08:02

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

 Orbán Viktor közben azt posztolta, hogy marad az eddigi irány Brüsszelben.

Nem születetett politikai megállapodás az uniós intézmények vezető tisztségeiről az EU állam- és kormányfőinek nem hivatalos találkozóján – tájékoztatott Charles Michel. Az Európai Tanács elnöke szerint ugyanakkor a soron kívüli munkavacsora jó alkalom volt a véleménycserére, az európai parlamenti választások eredményének áttekintésére és a tagállami vezetők hivatalos, jövő hét második felére tervezett brüsszeli csúcsának előkészítésére.

Úgy vélte, további egyeztetésekre lesz szükség, hogy az álláspotok közeledjenek. Információk szerint Ursula von der Leyen újrázhat az Európai Bizottság elnöki székében. Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnök kerülhet, Josep Borrell után pedig Kaja Kallas észt miniszterelnök lehet az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

EU-csúcs Brüsszelben
 
EU-csúcs Brüsszelben
 
Brüsszel, 2024. június 18. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozójának végén Brüsszelben 2024. június 17-én éjjel. Michel tájékoztatása szerint nem születetett politikai megállapodás az uniós intézmények - az Európai Tanács, az Európai Bizottság - vezetőinek és a külügyi és biztonságpolitikai főképviselőnek a személyéről az európai parlamenti választások után bő egy héttel tartott csúcson.
Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA/Olivier Hoslet
 

Orbán Viktor éjszaka azt posztolta a Facebookra, hogy Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát. A magyar miniszterelnök úgy érzékelte, hogy az EP-választáson legtöbb mandátumot szerző Európai Néppárt ismét a baloldallal, és a liberálisokkal közösen dönthet majd az EU vezető pozícióiról. A kormányfő ezért arra számít, hogy tovább fogják támogatni a migrációt, és még több pénzt és fegyvert küldenek az orosz-ukrán háborúba – mint fogalmazott. Azt üzente, ebbe nem nyugszik bele és egyesítik az európai jobboldal erőit.

A bejegyzéshez Magyar Péter azt kommentelte, hogy a brüsszeli hírek alapján egyelőre nem nagyon akarnak a magyar kormányfővel és pártjával egyesülni, és szinte semmit nem változott az Európai Parlament összetétele. A jobboldali többség ellenére így a Néppárt lesz majd 200 képviselővel és 13 állam- és kormányfővel a vezető erő. Az a szövetség, ahonnan Orbán Viktorékat kitették, és ahova felveszik a Tiszát – jegyezte meg a nemrég alakult párt vezetője, aki végül további jó békeharcot kívánt.