„Klubrádió
A lényeg

Nem szavaznak ma a magyar uniós pénzről

6/12/2022 08:48

Az eredeti tervet átírva, a tagállami pénzügyminiszterek keddi ülésénnem szavaznak, pusztán véleménycsere lesz a magyar EU-s pénzekről szóló ügyekben, írja a Telex, ami szerint a programot hétfőn este változtatták így meg.

Az Európai Unió Tanácsának azt javasolta az Európai Bizottság a múlt héten, hogy függessze fel a Magyarországnak szánt 7,5 milliárd eurónyi (nagyjából 3000 milliárd forintnyi) támogatás kifizetését, mivel az Orbán-kormány „nem hajtotta végre megfelelően” a kondicionalitási eljárásban vállalt 17 intézkedés „központi elemeit az általa vállaltak szerint”.

Ugyanakkor azt is javasolta a Bizottság, hogy a testület hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, és szigorú feltételekkel utalja át a 2300 milliárd forintnyi összeget. A végső szót mindkét esetben a tagállami minisztereknek kell kimondaniuk.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós forrásfelhasználásért felelős miniszter nemrég azt mondta, hogy december 12-én szavaznak majd, bár erről semmilyen hivatalos döntés még nincs. A Telexnek a Tanács pénzügyminiszteri ülésekért felelős sajtókapcsolati munkatársa azt válaszolta, hogy „először meglátjuk, hogyan megy a december 6-i” találkozó, utána pedig a soros cseh elnökségnek kell eldöntenie, mi legyen.

A december 6-i pénzügyminiszteri ülés napirendjén két olyan téma is van, ahol Orbán vétójára lehet számítani: a globális minimumadó és az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurónyi uniós hitel.