„Klubrádió
A lényeg

Nem sikerült megünnepelni Orbán születésnapját egy boszniai szerb városban

2/06/2022 14:23

| Szerző: Klubrádió

Az 1992-es tömeges etnikai tisztogatás emlékére szervezett, úgynevezett "fehér szalagok" felvonulást betiltották a boszniai szerb Prijedorban, helyette Orbán Viktor miniszterelnök születésnapját akarta volna megünnepeltetni a vele szoros kapcsolatot ápoló vezető politikus, Milorad Dodik. Az eseményen azonban senki nem jelent meg.

Betiltották az 1992-es tömeges etnikai tisztogatás emlékére szervezett, úgynevezett „fehér szalagok” felvonulást a Bosznia-Hercegovina északi részén fekvő Prijedor városában, ehelyett Orbán Viktor miniszterelnök születésnapját próbálták megünnepelni – írja az Euronews.

Az 1992-95-ös háború, az etnikai tisztogatások során a legtöbb nem szerb polgárt megölték, táborokban tartották fogva, vagy elűzték.

A 24.hu összefoglalása szerint a "fehér szalagokkal" 1992. május 31-ére emlékeznek, amikor a Bosznia függetlenségét el nem ismerő szakadár boszniai szerb hatóságok Prijedorban minden nem szerb állampolgár számára elrendelték, hogy nyilvánosan viseljen fehér karszalagot. Prijedor ma a Boszniai Szerb Köztársasághoz tartozik.

Míg azonban a megemlékezést betiltották, a prijedori hatóságok ünnepséget akartak szervezni a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor születésnapjára – a gyűlés azonban kudarcba fulladt, mivel azon csak kevesen jelentek meg. A Dnevni Avaz boszniai lap szerint konkrétan senki nem ment el a rendezvényre.

Milorad Dodik boszniai szerb vezető, aki többször is azzal fenyegetőzött, hogy kiviszi a szerb területet Bosznia-Hercegovinából, elkötelezett híve Oroszországnak és a magyar miniszterelnöknek, akivel 2019 óta szorosabbra fűzte kapcsolatait.