„Klubrádió
A lényeg

Nem idéznek be tanúkat Trump tárgyalására

1/02/2020 06:32

| Szerző: Klubrádió/MTI

Az amerikai szenátusban leszavazták a demokratákat, nem lesznek tanúk a Donald Trump elnök ellen folyó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) felső házi tárgyalásán.

A szenátus 51:49 arányban szavazta le a demokrata szenátorok azon javaslatát, hogy tanúkat hívjanak és újabb 28 ezer dokumentumot kérjenek be a tárgyalásra. Két republikánus szenátor a demokratákkal együtt szavazott. 

A voksolás utáni szünetben Chuck Schumer, a szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője "nagy tragédiának" nevezte a döntést. Mint fogalmazott: "tanúk nélkül, dokumentumok nélkül egy impeachment-tárgyalás galádság”. Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője viszont közleményében azt hangsúlyozta: "a szenátusnak nincs szüksége arra, hogy újra nyissa a képviselőház demokrata párti többsége által lezártnak nyilvánított vizsgálatot".

Elemzők a voksolást Trump nagy győzelmeként értékelik. A szenátus hétfőn ül össze ismét, akkor a vád és a védelem képviselői megtartják záró nyilatkozatukat, majd szerdán, helyi idő szerint délután 4 órakor megkezdődik a szavazás a Donald Trump ellen megfogalmazott demokrata párti vádak elfogadásáról vagy elutasításáról. Szinte bizonyosra vehető, hogy az elnök ellen felhozott vádakat elutasítják.