„Klubrádió

NAV: Maffiagyanú a Nemzeti Örökség Intézeténél

22/04/2021 10:19

| Szerző: Klubrádió

Nyomoz a NAV a Nemzeti Örökség Intézetét érintően bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Hadházy Ákos független képviselő írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a legfőbb ügyésznek, mert információi szerint a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) központjából nyomozók vittek el számítógépeket és több vezetőt. Polt Pétertől arra várt választ:

- meg tudja-e erősíteni az információt,
- bűnügyi, illetve NAV-nyomozók jelen voltak-e az akciónál,

- mi volt az intézkedés alapja,
- indult-e büntetőeljárás, ha igen, mikor,
- milyen gyanú alapján folyik az eljárás?

A legfőbb ügyész válaszában lényegében megerősítette Hadházy Ákos információját, bár azt nem árulta el, mikor indult a büntetőeljárás és azt sem, hogy valóban a Nemzeti Örökség Intézet vezető beosztású munkatársai lennének érintettek az ügyben.

Polt Péter azt írta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-duntántúli Bűnügyi Igazgatósága nyomoz a Nemzeti Örökség Intézetét érintően bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Az ügyben eddig kilenc embert gyanúsítottként hallgattak ki. Négyen állnak közülük személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt – írta a legfőbb ügyész, aki a büntetőeljárásról, tekintettel a nyomozás érdekeire, többet nem árulhatott el.

A Nemzeti Örökség Intézeténet feladata a „nemzeti emlékezés ápolása”, nemzeti, történelmi emlékhelyek és a Nemzeti Sírkert gondozása.

Az állami hírügynökség legutóbb néhány napja idézte az intézet közleményét arról, hogy befejeződött a Fiumei úti sírkert bejárását segítő telefonos alkalmazás második üteme. Akkor azt írták, a NÖRI célja, hogy a Fiumei úti sírkertet közösségi és kulturális térré alakítsák – tájékoztatta az olvasókat a 24.hu.