„Klubrádió

Nagyot szakított a járványszkeptikus Lenkei és a Gődényt szakértőként szerepeltető cég tavaly

2/06/2021 13:39

| Szerző: Klubrádió

Lenkei Gábor, aki korábban azt írta, hogy belefeküdne egy kád koronavírusba, cégcsoportjával 3,5 milliárdos árbevételt és 387 millió forint profitot hozott össze a járvány évében. Jól járt Gődény Györggyel egy étrendkiegészítő- és vitamincég, amely „szakértőként” szerepeltette az ismert vírusszkeptikust. A cég árbevétele 1,77 milliárd forintra nőtt, 94 milliós adózott eredmény mellett.

G7 összeállítása szerint a vitaminokat forgalmazó Lenkei Gábor cége tavaly 60 százalékos növekedés mellett közel 3,5 milliárd forintos árbevételt ért el.

Részletezték: Lenkei Gábor a járvány tavalyi megjelenésekor a többi között azt mondta több mint kétszázezer követőjének a Facebookon, hogy „belefeküdhetek egy kád koronavírusba, akkor sem lesz semmi bajom”. A tízezerszámra megosztott posztjaiban az állt, hogy csak a média hazugsága, hogy a vírusok veszélyesek. Szerinte a nagy dózisban felvett különböző vitaminok simán megvédenek a vírustól.

Dr. Lenkeinek anyagi érdeke is fűződik az ilyen állításokhoz, ugyanis egy vitaminokat forgalmazó cégcsoport tulajdonosa. A cégcsoport forgalma a járvány előtt is jelentős volt, jobbára meghaladta az évi kétmilliárd forintot. Tavaly azonban jelentősen, mintegy 60 százalékkal nőtt a Lenkei-érdekeltségek forgalma, összesen közel 3,5 milliárd forint árbevételt értek el. A cégcsoport profitja ennél is nagyobb mértékben, több mint 2,5-szeresére nőtt. 2019-ben a 147 millió forintos összesített profit után tavaly 387 millió forint nyereséget értek el Lenkei érdekeltségei, és mintegy 400 millió forint osztalékot vett fel belőlük a tulajdonos.

A cikkben megjegyzik: az ÁNTSZ 2008-ban 18 Lenkei-féle vitaminterméket tiltott be egészségkárosító hatásuk miatt (az egyik bevizsgált készítményében lévő B- és E-vitamin szintje hétszeresen lépte át az engedélyezettet). Mivel Lenkeiék továbbra is forgalmazták ezeket a szereket, a GVH több alkalommal is megbírságolta, több mint 100 millió forint értékben. Ironikus, hogy Lenkei „koronavírus-átverésről” beszélt, céges beszámolójában mégis a „Covid-19 koronavírus világjárványt” nevezik meg az üzlet felfutása mögött.

 
Gődény György (kép: Facebook)
 
 

Egy másik ismert vírusszkeptikus, Gődény György szerepvállalása is milliárdos árbevétel-növekedéshez segített egy étrend-kiegészítőket forgalmazó céget – teszi hozzá a G7. Gődény a kamupárt-biznisz egyik ismert szereplője, erről korábban a Partizán készített leleplező riportokat.

később a Nutriversum nevű, étrendkiegészítő- és vitaminüzletben utazó cég szakértőjeként és reklámarcaként tűnt fel, több százezres, akár milliós nézettségű YouTube-videókban. A Nutriversum árbevétele a járvány előtti évben, 2019-ben 600 millió forint volt, tavaly azonban közel háromszorosára, 1,77 milliárd forintra nőtt (94 milliós adózott eredmény mellett).

A Nutriversum Gődény szereplésével készült reklámjai miatt ősszel indított vizsgálatot a GVH, mivel azok alkalmasak lehetnek a fogyasztók megtévesztésére (a videók már nem elérhetőek a YouTube-on). A Nutriversum többségi tulajdonosa a leginkább kakaóporairól ismert Bedeco.