„Klubrádió
A lényeg

Nagyon kevesen jelentkeztek tanárképzésre

23/05/2023 09:52

| Szerző: Klubrádió

3357 fő jelentkezett idén valamelyik osztatlan tanári képzésre, de ennek csak a töredékét teszik ki azok a diákok, akik ténylegesen arra vágynak, hogy tanárok legyenek – ez a szám mindössze 1595 fő. Közben 7500 tanár nyugdíjba ment, és nem esett szó a pályaelhagyókról.

Az ország legnagyobb tanárképzőjének nevezett Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1336 osztatlan tanárképzésre felvételiző diák közül mindössze egyetlen egy jelentkezett fizika-kémia szakpárra, de ő sem az első helyen – írja az eduline.hu. A portál szerint szerint 3357 fő jelentkezett idén valamelyik osztatlan tanári képzésre, de ennek csak a töredékét teszik ki azok a diákok, akik ténylegesen arra vágynak, hogy tanárok legyenek – ez a szám mindössze 1595 fő. Közben 7500 tanár nyugdíjba ment, és egyre többen hagyják el a pályát a romló körülmények miatt.

Az angol és humán tárgyak párosítása valamelyest népszerűbb, a tanári pályát választók jelentkezők többsége ezt jelölte meg.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja az rtl.hu-nak elmondta: "Biológiatanári szakra 33, kémiára pedig csak 6 diák jelentkezett".