„1%
A lényeg

Nagy Márton: Súlyos megélhetési válság fenyeget, az EU-val meg kell egyezni

1/07/2022 07:20

"Már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól" - idézte Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert a Mathias Corvinus Collegium által szervezett előadásán a Portfolio.hu. Nagy szerint a fejlett világban biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos, mert a növekedési többlet fent tud maradni. 

Kormányinfó
 
Illusztráció
 
Budapest, 2022. május 26. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

Az infláció elszállása miatt súlyos megélhetési válság fenyegeti a világot, az inflációt az élelmiszer- és energiaárak emelkedése hajtja leginkább.

Azt mondta, hogy a magyar kormány fékezi az inflációt, míg más országok az infláció hatását kezelik, nem azt magát közvetlenül. Ez utóbbiakra példaként mondta, hogy transzfert adnak a lakosságnak, amellyel nő a kereslet, és ez növeli az inflációt.

Nagy biztos benne, hogy 2023-ban recesszió lesz, és ez akár 2024 első félévéig is tarthat. „Ha ugyanis le akarjuk hozni az inflációt, akkor recessziót kell okozni” – mondta. A fejlett világ recesszióját meg fogja érezni a magyar gazdaság is, de Magyarországon nem lesz várhatóan recesszió.

Arról is beszélt, hogy a mediterrán országok adósságválságát is meg fogja érezni a magyar gazdaság.

Nagy Márton fontosnak nevezte az uniós forrásokat. „Ezért az EU-s forrásokat be kell húzni, az EU-val meg kell egyezni”. Szerinte "rajtunk nem fog múlni”. Kifejtette, hogy „az árstop nem jó dolog. Ezekből ki kell jönni.” Reméli, hogy október 1-ig, az árstop határidejéig "enyhülni fog az infláció.” Azt is mondta, hogy  a rezsicsökkentésből nem akar kijönni a kormány.