„Támogassa
A lényeg

Momentum: A Mi Hazánk kaphatja a honvédelmi bizottsági helyet, ami nekünk járt volna

22/09/2022 16:27

| Szerző: Klubrádió

Konfliktusba került a Momentum és a Mi Hazánk egy bizottsági helycsere miatt, aminek a tétje, hogy melyik párt képviselőjének lesz rálátása a sok százmilliárd forintos és javarészt titkosított honvédelmi, haderőfejlesztési beszerzésekre. Novák Előd szerint azonban ő a katonai tapasztalata miatt alkalmasabb a honvédelmi bizottsági munkára.

"Az önkény találkozása a házi ellenzékkel, avagy egy tanulságos történet a NER-ről" – így foglalta össze dühös hangú posztjában Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője – és a párt Korrupcióvadász munkacsoportjának vezetője – azt, hogy még mindig vannak betöltetlen ellenzéki helyek egyes parlamenti bizottságokban, és most éppen egy ilyen, a honvédelmi és rendészeti bizottsági hely miatt alakult ki konfliktus a Momentum és a Mi Hazánk között.

Tompos szerint a házelnök döntése értelmében a Mi Hazánk a külügyi, a Momentum pedig a honvédelmi és rendészeti bizottságba delegálhatott egy tagot. Így a honvédelmi bizottságba Tompos Márton, a külügyibe Novák Előd került volna. A momentumos politikus szerint azonban miután elkezdődött a képviselők átvilágítása, Novák Előd küldött nekik egy üzenetet, hogy nem szeretnének-e cserélni. A Momentum megüzente, hogy "Nem, köszi."

"A Fidesz-Mi Hazánk tandem azonban megint működött, és Kövér ma közölte, hogy »méltányolja« a neofasiszta háziellenzék kérését, és úgy döntött, hogy mégis ők mehetnek be oda, ahol rá lehet majd látni a haderő reform mögötti trükkökre. (Nyilván ők, és nem egy olyan párt, amelyiknek korrupcióvadászai vannak.) Mi pedig mehetünk a külügyibe" – írta Tompos, aki szerint "A történet háttere, hogy a Fidesz gigantikus haderőfejlesztési programot tervez, ami részben vagy egészben a bizottságon is keresztül fog menni, így ez a ciklus talán legfontosabb bizottsága." Majd azt is hozzátette: "Ezek után merje bárki azt mondani, hogy a Mi Hazánk nem a Fidesz farzsebéből lett előrángatva."

A Telex megkérdezte Kövér Lászlót is az esetről, aki azonban nem reagált a megkeresésükre. Válaszolt viszont levelükre Novák Előd, aki azt írta: "Ennek megint annyi valóságalapja van, mint a Fekete-Győr által emlegetett »2030-as olimpiának«. A Mi Hazánk elsődlegesen a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöki posztját kérte az összes bizottság közül, majd miután attól elzárkóztak, legalább egy bizottsági tagságot kértünk ott, de azt sem voltak hajlandók adni nekünk. Utána hónapokig húzódó vita alakult ki a maradék bizottsági helyekről, kezdetben a Momentum a külügyit kérte, majd a nyári szünetben a honvédelmi bizottságba tett eredeti személyi javaslatukat is megváltoztatták a belharcaik, illetve elnökváltásuk miatt. Így nem kötötte semmi Kövér Lászlót sem, aki tartott tőle, hogy diplomácia bonyodalmakat okozna az EU- és NATO-kritikus fellépésem a külügyi bizottságban, ezért ahogy a NATO Parlamenti Közgyűlésébe sem engedett be, úgy a külügyi bizottság helyett is inkább a honvédelmi bizottságot adta nekem (egyet kötelező minden képviselőnek), miután egyedüli képviselőként (egy havi tiszteletdíjamról lemondva) végeztem el az önkéntes tartalékos honvédségi alapkiképzést (2016-ban), más a képviselősége alatt még nem folytatott tényleges honvédségi szolgálatteljesítést, ahogy most is egyetlen képviselő vagyok, aki az elmúlt években katonaként szolgált."