„Köszönjük,
A lényeg

Módosult a megváltozott munkaképességűek minősítési szabályzata

30/05/2024 10:01

| Szerző: Klubrádió

Május 1-től drasztikusan szűkítették azokat a mellékleteket, melyek a minősítéshez szükséges konkrét szempontokat tartalmazták. A belügyminisztérium szerint csak racionalizálták az értékelést.

"Ismét módosult a megváltozott munkaképességűekre vonatkozó rehabilitációs minősítés szabályzata. Ez körülbelül 254 ezer, a nekik járó ellátásból élő embernek jelenthet további bizonytalanságot és jogi kihívást" – mondta a Népszavának Bernáthné Székely Julianna rehabilitációs szakértő.

A probléma szerinte abból ered, hogy május 1-től drasztikusan szűkítették azokat a mellékleteket, melyek a minősítéshez szükséges konkrét szempontokat tartalmazták. Három oldalból mindössze egy maradt. Pedig ez alapján dől el, hogy egy megváltozott munkaképességű felnőttet rehabilitálhatónak, azaz kisebb-nagyobb mértékben foglalkoztathatónak, esetleg rokkantnak, munkavégzésre alkalmatlannak minősít a szakértői bizottság.

A besorolás a havi juttatást is meghatározza.

Ez utóbbi egy bonyolult pontrendszer alapján történik, a szakértő szerint azonban most 12 olyan vizsgálat van, melynél nem egyértelmű, hogyan kell értékelni. Bernáthné Székely Julianna szerint a világos és követhető szabályok hiányában nehezebb lesz megérteni és vitatni a bizottság döntését, de jogorvoslati eljárás is bonyolultabb lesz.

A Belügyminisztérium a lapnak azt írta, hogy csak racionalizáltak, "az összevont értékelési rendszer korábbi szempontjai nem, kizárólag az átfedések szűntek meg."