„Támogassa
A lényeg

Mirkóczki: Blaskó egy tavaly meghalt színészt gyalázott, mentsék fel!

7/10/2021 11:04

Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Gáza Színház fideszes támogatással kinevezett igazgatójának leváltását kéri az EMMI-től Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere, és azt, hogy Blaskó kérjen bocsánatot.

A jobbikos vezetésű város első emberének és Blaskó Balázsnak nem ez volt az első összeütközése, de Mirkóczki szerint most Blaskó átlépett egy határ, és egy hétfői, a színház stúdiószínpadának átnevezéséről szóló bizottsági ülésen „minősíthetetlen, gyalázatos és aljas” kijelentéseket tett a néhai Kelemen Csaba színészre.

László Miklós Illatszertár című vígjátékának bemutató
 
László Miklós Illatszertár című vígjátékának bemutató
 
Eger, 2018. december 4. Blaskó Balázs játszik Hammerschmidt szerepében László Miklós Illatszertár című vígjátékának próbáján az egri Gárdonyi Géza Színházban 2018. december 3-án. A darabot Frigyesi András rendezésében december 7-én mutatják be. MTI/Komka Péter
Fotó: Komka Péter
 

 

Kelemen a város posztumusz díszpolgára, és róla szeretnék elnevezni a színpadot. Az erről szóló megbeszélésen Mirkóczki szerint Blaskó azt mondta a tavaly ősszel Covid betegségben elhunyt színészről, hogy ha életben maradt volna, akkor azonnal fegyelmi eljárást és bűnvádi eljárást kellett volna kezdeményezni a rendőrségen, mert eltitkolta betegségét, ezzel veszélybe sodorva a társulat tagjainak életét, mi több, szerinte Fekete Péter államtitkárt is Kelemen fertőzte meg.

Kelemen Csaba két héttel azután halt meg 2020 októberében, hogy utoljára színpadra állt. A kollégái azonnal látták rajta, hogy nincs jól, de nem tudták, hogy covidos. "Bár az akkori szabályozás mentén szereplőtársainak karanténkötelezettsége volt, senki nem került házi karanténba közülük" - írja a 24.hu, amely felidézi Blaskó akkori nyilatkozatát, ami szerint „a népegészségügy malmai őrölnek túl lassan”, és nem ő követett el mulasztást azzal, hogy nem kerültek házi karanténba a fertőzöttek kontaktjai.

Kelemen Csaba özvegye nyílt levélben fel is szólította az igazgatót, hogy semmiképp se menjen el volt férjének a temetésére, mert „sem részvétnyilvánítással, sem bármilyen segítségnyújtás felajánlásával” nem kereste Kelemen halála után.

Blaskó Mirkóczi közleményére közleményben válaszolt. Szerinte ő már az önkormányzat a tavalyi esetet feltáró vizsgálóbizottságának felállításakor mondta, hogy kegyeletsértő lesz a vizsgálódás eredménye. Szerinte a bizottság "majd’ egy év óta nem hozta" tudomására a vizsgálat eredményét.

Azt is írta, hogy véleményét szűk körben mondta, és a nagy nyilvánosság elé, kiemelt részleteket közölve, Mirkóczki Ádám polgármester vitte, és megismételte, hogy Kelemenék eltitkolták előle, hogy betegek. A részletes reakciót itt olvashatja.