„Klubrádió
A lényeg

Miniszteri biztost kap a Mátrai Erőmű áramtermelése és a lignitbányászat növelése is

19/08/2022 10:53

| Szerző: Klubrádió

Két biztosról van szó, mindketten fideszes képviselők és mindketten az ilyenkor többnyire megadott helyettes államtitkári díjazásnál kevesebbet, havi bruttó 520 000 forintot kap ezért a munkáért, külön titkárság nem jár nekik. Palkovics László technológiai és ipari miniszter két évre adta a megbízásokat.

Horváth Lászlónak, a gyöngyösi választókerület fideszes képviselőjének az lesz a feladata, hogy koordinálja az MVM Mátrai Erőmű lignit villamosenergia-termelésének fokozását, működésének optimalizálását, közreműködjön a komplex térségfejlesztési program kidolgozásában, és felmérje, elemezze az erőmű működéséhez kapcsolódó térségi, munkaerőpiaci, gazdasági, társadalmi folyamatokat a régióban.

Horváth Lászlónak ez a hetedik parlamenti ciklusa – 1990 óta csak kétszer maradt ki a képviselők közül –, és ahogy a hvg.hu közli, eddig teljesen más területekkel foglalkozott: volt miniszterelnöki megbízott a nemzeti lovas stratégia előkészítésére és végrehajtására, valamint „a gyöngyöspataihoz hasonló konfliktusos helyzetek feltárására és azok megoldását szolgáló javaslatok kidolgozására”.

Egy másik Fidesz-képviselő, Riz Gábor (ózdi választókerület) „a hazai lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért, valamint a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért” lesz felelős. Ennek keretében „felméri, elemzi a barnakőszén- és lignittermelés növeléséhez szükséges beruházásokat, valamint azok költségigényét, koordinálja a barnakőszén- és lignittermelés növekedésének biztosítását, felméri, elemzi a barnakőszén- és lignittermelés fokozásához szükséges munkaerőigényt, a munkaerő szakképzettségének helyzetét, különös tekintettel a munkaerő-mobilizáció, valamint a szervezeti és infrastrukturális lehetőségeire”.

Mindkét biztos az ilyenkor többnyire megadott helyettes államtitkári díjazásnál kevesebbet, havi bruttó 520 000 forintot kap ezért a munkáért, külön titkárság nem jár nekik.