„Klubrádió
A lényeg

Milliárdokat adott az EU az ukrán menekültekre a kormánynak

26/10/2022 09:01

2022. október 26. Reggeli gyors - részlet 2022.10.26. Mohos Máté
05:06
00:00

Bár korábban Orbán Viktor is arra panaszkodott, hogy Magyarországra sok ukrán menekült érkezik, de az EU nem segít, kiderült, hogy jelentős források érkeznek az unióból. 5,6 milliárd forint (már korábban Magyarországnak egyéb célokra megítélt) forrás rugalmas felhasználását tették lehetővé, a belügyi területet célzó alapokból pedig több mint 10 milliárd forintnyi pénzt szántak az ukrajnai menekültek ellátására, írja a Transparency Magyarország információira hivatkozva az Rtl.hu.

A lap újságírója, Mohos Máté a Reggeli gyorsban beszélt ezekről az EU-s pénzekről, amit a lejátszóra kattintva meghallgathat.

 

 
A Migration Aid, budapesti, Madridi úti menekültszállója 2022. március 12-től fogad ukrajnai háborús menekülteket, akik közül Magyarországra is naponta több ezren érkezte a háború február 24-i kezdete után Fotó: Matolcsi Zita
 

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint Magyarország 2022-ben 104 millió euró támogatást kap a REACT-EU nevű gigantikus uniós mentőcsomagalapból, aminek csak alig 15 százalékát – 13,7 millió eurót – tervezik kifejezetten az ukrán menekültekre költeni, írja a Transparencyre hivatkozva a lap.

A másik nagy, az ukrajnai menekültek segítésére szánt EU-s forrás, a Belügyi Alapokból 2021–2027 között összesen 134,4 millió eurónyi támogatást különítenek el Magyarországnak, amelyet az ukrajnai menekültek segítésére fordíthat.

Valamint Magyarország számára további 21,1 millió eurós vészhelyzeti forrást is biztosítanak a Belügyi Alapokból. A Belügyi Alapok honlapján a legfrissebb pályázati eredményeket idén áprilisban publikálták, itt két pályázat található a menekültellátással összefüggésben, összesen 2,4 milliárd forint értékben.

Azonban csak részben átlátható, hogy ezt a pénzt pontosan ki és mire kapja. Az ellátásban korábban részt vevő civil szervezetek közül a Helsinki Bizottság, a Migration Aid, a Menedék Egyesület sem kapott októberig sem állami, sem EU-s forrást, ugyanakkor a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Vöröskereszt félmilliárd forint állami támogatást kaptak a menekültek segítésére. És a tolmácsokat is EU-s pénzből fizették.