„Támogassa
A lényeg

Mihalek Zsuzsát Oscarra jelölték

23/01/2024 15:10

| Szerző: Klubrádió

Bejelentették a 96. Oscar-díj jelöltjeit, és idén is szerepel magyar jelölt: Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák című film berendezője a legjobb production design kategóriában kapott jelölést.

Tizenhárom jelölést kapott az Oppenheimer, tizenegyet a Magyarországon forgatott Szegény párák, tíz jelölést a Megfojtott virágok, nyolcat a Barbie. A teljes Oscar-jelölt lista itt olvasható. Az Oscar-díjakat magyar idő szerint március 11-én hajnalban adják át. 

Kisebb meglepetések vannak: a jelöltek közé nem került be Buda Flóra Anna shortlistre került 27 című animációs rövidfilmje, ami Cannes-ban és Annecy-ban is díjat nyert. A cannes-i fődíjas Egy zuhanás anatómiája nemcsak a legjobb külföldi film kategóriájában kapott jelölést, hanem Sandra Hüllert is jelölték, mint legjobb női főszereplőt, és a forgatókönyvet is. A Megfojtott virágokból Lily Gladstone-t és Robert DeNirót jelölték.


Legjobb film jelöltjeinek listája: az American Fiction, Egy zuhanás anatómiája, a Barbie, a Téli szünet, a Megfojtott virágok, a Maestro, az Oppenheimer, a Szegény párák, az Érdekvédelmi terület és az Előző életek.

Legjobb rendező Justine Triet (Egy zuhanás anatómiája), Martin Scorsese (Megfojtott virágok), Christopher Nolan (Oppenheimer), Jorgosz Lantimosz (Szegény párák), Jonathan Glazer (Érdekvédelmi terület).

Legjobb férfi főszereplő: Bradley Cooper (Maestro), Colman Domingo (Rustin ), Paul Giamatti (Téli szünet), Cillian Murphy (Oppenheimer), Jeffrey Wright (American Fiction).

Legjobb női főszereplő: Annette Bening (Nyad), Lily Gladstone (Megfojtott virágok), Sandra Hüller (Egy zuhanás anatómiája), Carey Mulligan (Maestro), Emma Stone (Szegény párák).

Legjobb production design: Barbie, Megfojtott virágok, Napóleon, Oppenheimer és a Szegény párák.