„Klubrádió
A lényeg

Mianmarban házi őrizetbe helyezték az eddig börtönben tartott Aung Szan Szú Kjít

17/04/2024 15:50

| Szerző: Klubrádió

Házi őrizetbe helyezték Aung Szan Szú Kjít, Mianmar három évvel ezelőtt puccsal megbuktatott, börtönbe zárt vezetőjét - közölte a mianmari katonai junta szóvivője.

Aung Szan Szú Kji az előző katonai junta uralma alatt összesen tizenöt évet töltött fogságban egy romos, gyarmati stílusban épült családi rezidencián. Mianmarban a hadsereg 2021 február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, letartóztatta Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett Nemzeti Liga a Demokráciáért számos politikusát. A 78 éves Aung Szan Szú Kji - aki fia februári közlése szerint eddig magánzárkában volt - tizenkilenc bűncselekmény miatt 27 év letöltendő börtönbüntetéssel néz szembe. Az egykori vezető tagadja az ellene felbujtással, választási csalással és korrupcióval kapcsolatban felhozott vádakat, és fellebbezést nyújtott be a bíróságon.

Mianmari puccs
 
Mianmari puccs
 
Rangun, 2021. november 30. A mianmari katonai hatalomátvétel ellen tiltakoznak egy fiatalokból álló csoport tagjai Rangunban 2021. november 30-án. Ezen a napon a bíróság ítéletet hirdet a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí, Mianmar korábbi vezetőjének ügyében, aki ellen korábban az export-import szabályai, a koronavírus-járvány miatti előírások és államtitok megsértése, korrupció és a közrend megzavarására való felbujtás, illetve választási csalás miatt emeltek vádat. A mianmari hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, és ekkor tartóztatta le az országot vezető politikusokat, köztük Aung Szan Szú Kjít és Vin Mjin államfőt. MTI/AP