„Klubrádió

Merkely szerint bírja még az egészségügy

19/03/2021 15:06

| Szerző: Klubrádió

A Semmelweis Egyetem rektora még decemberben azt mondta, a magyar egészségügy teherbíróképessége 1000 lélegeztetett beteg körül határozható meg. Csütörtökön azonban Merkely azt mondta, hogy akár ennek kétszeresére is lenne kapacitás. Ehhez képest a győri kórházigazgató szerint már szerdán több koronavírusos beteget kezelt kórházban, mint ahány ellátását vállalni tudták.

Most, amikor sosem látott teher alatt van az egészségügyi rendszer, és nem ismerünk pontos számokat a személyzeti kapacitásról, ápoló-beteg arányokról, különösen érdekessé vált Merkely Béla Semmelweis-rektor korábbi nyilatkozata – írja a 444

Decemberben egy online előadáson azt mondta: azért tartotta fontosnak a novemberben bevezetett korlátozásokat, mert a magyar egészségügy teherbíróképessége 1000 lélegeztetett beteg körül határozható meg, ekkora és ennél nagyobb számú, súlyos állapotban lévő beteget hosszú időn keresztül az ellátórendszer nem bír el.

Merkely csütörtökön az RTL Híradónak azt mondta, az ezres számot békeidőre értette. „Most nincs békeidő. Aki kimegy az utcára, hallgatja a híreket, az azt mondja, most igazából háború van. Mégpedig valószínűleg a legsúlyosabb, a legnehezebb ütközettel kell számolnunk.” Békeidőben például nem rendelnék át a városmajori klinika orvosainak felét a covid-osztályra és covid-intenzívre.

Megújult a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klin
 
Merkely BélaFotó: Kovács Tamás
 

Szerinte még lehet növelni a kapacitást, akár 25, 50, vagy „amit egyébként már nem gondolok, de ha kell, 100 százalékkal”. Merkely magyarázata annyiban meglepő, hogy az ezres határt a második hullám csúcsán emlegette, nem békeidőben. Ősszel is vezényeltek orvosokat és ápolókat egyik kórházból a másikba, akárcsak most.

A rektor az előadásról szóló beszámoló megjelenése után egy nappal, december 11-én nyilatkozott az MTI-nek, megismételve az ezres számot, valóban hozzátéve, hogy békeidőre érti. Az első megszólalásában nincs nyoma ennek. 

Napok óta egyre aggasztóbb hírek érkeznek az egészségügy túlterheltségéről. Akik a kapacitások kimerülésére figyelmeztetnek, nem az ágyak és a lélegeztetőgépek, hanem a szakszemélyzet számáról beszélnek.

A portál összesítette a rektor szavainak ellentmondó híreket:

- Múlt héten több orvos név nélkül arról nyilatkozott, hogy már rangsorolni kell, kiket küldenek tovább intenzívre.

- A Magyar Orvosi Kamara titkára, Svéd Tamás múlt héten azt mondta a 444-nek, hogy az egészségügy a kapacitások vége felé jár.

- A győri kórházigazgató szerint náluk már most több a beteg, mint amire elegendő személyzet van. 

- Egy fővárosi orvos arról beszélt, erőszakkal bővítik fentről a kapacitásokat, pedig valójában képtelenség ennyi beteget megfelelően ellátni.

Gulyás Gergely miniszter álhírterjesztéssel és felelőtlen nyilatkozatokkal vádolta a Kamarát, a kényszerű rangsorolásról szóló híreket hazugságnak nevezte. Állítása szerint elegendő személyzet áll rendelkezésre. Pénteken Orbán Viktor is erről beszélt a rádióban.