„Klubrádió
A lényeg

Menekültek tüntetnek a kelebiai határátkelőnél

6/02/2020 19:15

| Szerzők: Klubrádióhvg.hu

Több száz menekült érkezett a kelebiai határátkelőhöz, köztük sok gyermek. 

A menekültek békés tüntetést szerveznek,  szeretnék, ha Magyarország megnyitná előttük a határt, hogy tovább tudjanak menni Nyugat-Európa felé – jelentette a hvg tudósítója. Azt mondják, addig maradnak, amíg át nem engedik őket. A tüntetés egy zárt Facebook-csoportban szerveződött, úgy tudni, Szabadkáról is megy még egy csoport a határhoz.  A csoport tagjai leültek a határ előtt és úgy várják, hogy átengedjék őket. A határ le van zárva egy kerítéssel, amely mögött egy sorfalnyi rendőr áll, azon keresztül kommunikálnak a menekültekkel. Készenléti rendőrök biztosítják a terepet, miközben a levegőben már rendőrségi helikopterek köröznek. Közben több menekült nyilatkozik, az egyik jemeni férfi azt mondta, annyit kértek a magyar rendőröktől, hogy legyenek emberségesek. A szerb rendőrök távolról figyelik az eseményeket, senkit sem akadályoznak meg, hogy bejöjjenek a határátkelőhelyre.

2020. február 06. A lényeg / részlet, Hegyi Szabolcs, TASZ (20.02.06.)
00:26
00:00

A menekültek az emberi jogi szervezetek segítségét kérik. A Klubrádió megkereste a TASZ-t, hogy tudnak -e bármilyen segítséget nyújtani. Hegyi Szabolcs, a szervezet gyülekezési jogi szakértője azt mondta, amennyiben kérik, akkor segítenek nekik, de a  legfontosabb, hogy a tüntetés békés maradjon és a hatóságok is e szerint kezeljék a megmozdulást. 

A tüntetés miatt szünetel az átléptetés a tompai közúti határátkelőhelyen , mert  a menekültcsoport miatt nem biztosítható a zavartalan átkelés.– közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrség azt kéri az utazóktól, hogy a hosszabb várakozás elkerüléséért válasszanak másik átkelőhelyet.