„Klubrádió
A lényeg

Megszüntették a nyomozást a Kövér László kabinetfőnökével kapcsolatos ügyben

18/10/2022 17:06

| Szerző: Klubrádió

Megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozást abban az ügyben, amelynek fontos szereplője az Országház fideszes elnökének, Kövér Lászlónak a kabinetfőnöke, Veress László – írta meg a 24.hu. Hozzátették: a hatóság sikkasztás és más bűncselekmények gyanúja miatt indította meg az eljárást, most azonban azt közölte, hogy nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

Tavaly novemberben szintén a 24.hu számolt be arról, hogy a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány – amelynél érdemi tevékenységnek nincs nyoma – a határon túli magyaroknak szánt adományból egy 240 millió forintos budai villalakást vásárolt, amelyben akkor Veress László családja lakott. Az adományokból egy Audi A6-ost is vásároltak, amelyet az alapítvány kuratóriumának elnöke, Visontai Kálmán használt. Ő Veress munkatársa a parlamentben.

A szervezet egyetlen nemzetközi támogatójaként egy Probillion Limited nevű céget nevezett meg, amelytől 322 millió forint adományt kapott. A támogatás a cikk szerint a Magyarországon élő Frank Liu tajvani származású üzletember közbenjárásával érkezett – aki a régi Index cikke szerint jó viszonyt ápol Kövér Lászlóval. Ilyen nevű, működő céget nem találtak a nemzetközi cégadatbázisokban. Mindössze két hasonló nevű társaságra bukkantak: az egyik egy 2015-ben megszűnt hongkongi vállalat, a másik egy szintén megszűnt, Malajziában bejegyzett cég volt.

Ennek azért van jelentősége a cikk szerint, mert a rendőrség a nyomozás megszüntetését többek között így indokolta:A rendelkezésre álló adatok szerint a Probillion Limited adományozó szervezet részéről olyan információ, adat nem áll a rendelkezésünkre, mely arra utalna, hogy az Alapítvány képviselői – megtévesztve az adományozót – az adománygyűjtés céljáról a tájékoztatási kötelezettségüknek nem tettek eleget.” Az viszont nem egyértelmű a megszüntető határozatból, hogy a rendőrség kereste-e a vállalkozást, érdeklődött-e az adományozás körülményeiről, és ha igen, a megkeresés mire vezetett.

A pénzmosás gyanújáról azt írta a hatóság, hogy az eljárás során beszerzett adatok alapján nem igazolható, hogy az adományozott összeg eredete kétséges, vagyis illegális jövedelemből származna.

A 24.hu emlékeztetett, hogy az ügyben a Transparency International (TI) Magyarország, a DK-s Vadai Ágnes, a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio és Tényi István is feljelentést tett, ezek nyomán indult el az eljárás. Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója most csalódást keltőnek nevezte a rendőrség eljárását és a nyomozás megszüntetésének indoklását. Azt mondta a lapnak, örültek volna, ha a hatóság megvizsgálja, hogy az alapítvány szabályos forrásból jutott-e az általa felhasznált vagyonhoz, illetve miként minősülhetett a vagyon szabályos használatának a budai luxuslakás, és a luxus személyautó vásárlása és egyébként rászorulónak aligha tekinthető személy részére történő rendelkezésre bocsátása. Jelezte azt is, hogy a határozatból több kérdés olvasható ki, mint válasz, ezért amint kézbesítik nekik, panasszal élnek.

(Kiemelt kép: MTI/Kátai Edit)