A lényeg

Megszüntetnek számos orvosi ügyeletet, van, ahol orvos sem lesz

10/06/2021 08:13

| Szerző: Klubrádió

Átalakítanák a háziorvosi ügyeletet, és 2022-től az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék, írja a Népszava. A lapnak az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója, Győrfi Pál megerősítette, hogy országosan egységes ügyeleti és sürgősségi rendszert alakítanak ki.

Az új rendszert Hajdú-Bihar megyében július elsejétől kipróbálják. "A tervezet szerint a páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be, itt a diszpécser egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről. Az azonnali segítségre szorulókért mentőt küldhet, vagy ha a páciens járóképes egy ügyeleti pontra adhat neki időpontot" - írja a lap a bitrokába került dokumentumok alapján.

Ilyen ügyeleti pontok a nagyobb lélekszámú településeken a korábbi alapellátási ügyeletek, illetve a járásközpontokban kialakított sürgősségi fogadópontok is, "a lényeg, hogy a korábbinál kevesebb helyen működne orvosi ügyelet és ott is ahol megmarad, a jelenlegi három fős stábok helyett egyetlen mentőtiszt, vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadná az ellátásra szorulót".

A dokumentum szerint járásonként egyetlen orvos biztosítaná az ügyeleti ellátást egy helyi központból, a járási ügyeleti központokban, van, ami maga a mentőállomás, kétágyas fektetőkkel, apró sürgősségi központokat hoznának létre, ahol a betegeket hat órán keresztül megfigyelhetnék, laborparamétereket mérhetnének. Aki közben jobban lesz, az hazamehet, aki meg nem, azt továbbszállítják a megyei sürgősségi ellátóhelyre.

A tervezetben szerepel az is, hogy a háziorvosok beszállnának az ellátásba, és 22 óráig látnák el a készenléti feladatokat.