Megszűnhet a magyar hagymatermesztés
6/09/2022 09:12
| Szerző: Klubrádió
Évtizedek óta tartó visszaesés után az idén gyakorlatilag megszűnt a magyar hagymatermesztés.
Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy szemben a húsz évvel ezelőtti 1500–2000 hektáros makói hagymatermesztéssel, idén már csak húsz-harminc hektár volt a Makó és környékén termesztett hagyma területe.

A baj az, hogy, az olasz, a spanyol és a német hagymát jóval hatékonyabban tudják megtermelni a versenytársaink. Míg a magyar körülmények között a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést hoz, addig az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma akár a 700-800 mázsát is elérheti. A szárazság húsz–ötven százalékos hozamveszteséget okoz, idén az ország déli részén egyes területeken az elvárható mennyiség felét elvitte a szárazság. Egyébként az egész Európát sújtó aszály miatt számos helyen arról számolnak be a termelők, hogy nem megfelelő a hagyma növekedése.
A megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges feltételek kiépítése nélkül nincs jövője a magyar hagymának (az olaszoknál is a vízgazdálkodás volt a siker egyik kulcsa).
