„Klubrádió
A lényeg

Megszűnhet a súlyosan pazarló Antall József Tudásközpont

22/10/2021 07:26

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Miután kiderült, hogy a közpénzekből működő, Antall József volt miniszterelnök családtagjaival feltöltött "tudásközpont" vezetői luxusutakra, és megkérdőjelezhető kiadásokra költöttek súlyos pénzeket, az intézmény előbb megvált néhány munkatársától, mint Nógrádi György és a teljes felügyelőbizottság, most pedig arról döntöttek a Népszava szerint, hogy a következő napokban, hetekben meg is szüntetik az intézményt.

Az AJTK „sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta” az információit, de mivel a kormány korábban megvonta tőlük az állami támogatást, jelezték, 2022-től biztosan „átszervezik a tevékenységüket”.

Átadták az Antall József-díjat
 
Antall Péter
 
Budapest, 2017. április 18. Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója beszédet mond az Antall József-díj átadásán az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2017. április 18-án. Az elismerést Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletvezetője kapta. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
 

 

A futó programjaikból még egy van hátra, azon kívül a Népszava már nem talált eseményeket, és a korábban futó gyakornoki program is eltűnt a szervezet honlapjáról.

A szervezet vezetői abba buktak bele, hogy "pazarló és a törvényesség határait feszegető" módon működtették az intézményt. Például csak a néhai miniszterelnök fiának, Antall Péternek személyi juttatásaira 82,8 millió forintot fordítottak. Az AJTK vezetése évente 15-20 külföldi munkautazást bonyolított, és ezeken rendszerint luxushotelekben szálltak meg. Időnként alapítványi pénzből költöttek magánkirándulásokra, magánkórházra, professzionális fényképezőgépekre és márkás bőröndökre is – leplezte le a Direkt36 a történéseket. Az állam ötmilliárd forint közpénzt adott az AJTK-nak.