„1%
A lényeg

Megrémült Balassagyarmat fideszes polgármestere a rezsiszámla miatt

24/06/2022 13:53

| Szerző: Klubrádió

Nem lepte meg a balassagyarmati polgármestert, hogy a kormány kizárja az önkormányzatokat a rezsicsökkentésből, de „elég erős rémületet” érzett a számítások elvégzése után – írja a 24.hu.

Csach Gábor Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László technológiai és ipari miniszternek írt levelet, amelyben az önkormányzatok számára a teherbíró képességükhöz igazodó kompenzálását kért. A fideszes városvezető a 24.hu-nak beszélt arról, hogy milyen változást jelentene a településnek, ha kiesnének a rezsicsökkentésből.

A tavaszi közbeszerzésen nyertes áramszolgáltató az eddigi ár közel négyszereséért kötött volna csak szerződést Balassagyarmattal és a környező településekkel. Ezt elvetették az önkormányzatok, és csak egyéves ajánlatkérést terveznek. A számításokkor intézményenként külön vették a gáz- és áramköltségeket, így a kormánypárti polgármester szerint még egyértelműbben átlátható, hogy milyen költséggel járna az önkormányzatok kizárása a rezsicsökkentésből.

„Az energetikailag felújított bölcsődék esetében 2,1 milliót fizetünk a gázért éves szinten. Ez jövőre, a mostani piaci árszinten 9,5 millió forint lenne, a villany ára pedig háromszorosára nőne, ha nem változik semmi” – mondta Csach Gábor.

Városi szinten azonban nem a villany, hanem a gázár növekedése az igazi horror – fogalmazott –, főleg azért, mert az a szerződésük októberben lejár. „Az évi 200 millió forint körül várható többletfizetés novembertől lesz a nyakunkon. Aztán 2024-től a mai 135 millió forintos éves rezsiterhünk felszaladhat a 400–540 millió forintos sávba. Ám a jelenlegi helyzetben nem kizárt, hogy ennél a három-négyszeres szorzónál is súlyosabb összegek lehetnek, akár már ősszel is. Minden szempontból jó lenne, ha véget érne a háború” – mondta Balassagyarmat polgármestere.

(Kiemelt kép: MTI/Komka Péter)