„Támogassa
A lényeg

Mégiscsak kell a kedvezményes uniós hitel

31/08/2023 12:30

| Szerző: Klubrádió

Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújt be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap hitelrészéből, a dokumentumokat csütörtökön, határidőre eljuttatják a Bizottsághoz - jelentette be a területfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor.

Navracsics Tibor azt mondta: 3,9 milliárd eurónyi összegre jelentenek be hitelkérelmet, az eddigiekhez hasonlóan energetikai infrastruktúra, energiahatékonysági pályázatok, illetve a zöld állátás projektjeinek finanszírozására – írja a hvg.hu.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország továbbra sem fér hozzá a több mint 2000 milliárd forintos (5,8 milliárd euró) helyreállítási alaphoz, mert ehhez teljesítenie kellene a jogállamisági eljárás keretében 21 úgynevezett szupermérföldkövet. A pénz azonban rendelkezésre áll, elveszni akkor fog, ha a feltételeket jövő év decemberének közepéig sem sikerült kipipálni.

Ez élesen ellentmond a kormányzati retorikának, hiszen a kormány tagjai gyakran azzal vádolják az Uniót, hogy a "Magyarországnak járó forrásokból" segíti az EU Ukrajnát.