„Klubrádió
A lényeg

Meghalt Máthé Erzsi

9/05/2023 07:54

| Szerző: Klubrádió

Gyászol a színészvilág.

Kilencvenöt éves korában meghalt Máthé Erzsi színművész, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, az egyik legjellegzetesebb orgánumú magyar színésznő – tudta meg az Index a család egyik barátjától.

 
Máthé Erzsi
wikipedia
 

A Katona József Színház alapító tagja volt, de harminc évig Nemzeti Színház tagja volt, és játszott filmekben, kabaréjelenetekben is.

Máthé Erzsi 1927. május 16-án született Budafokon Mertz Erzsi néven. 

1945-1948 között az Országos Színészegyesület színiiskolájának hallgatója volt, ahol Rátkai Márton, Ascher Oszkár, Lázár Mária, Várkonyi Zoltán és Gobbi Hilda volt a mestere. A Színház- és Filmművészeti Főiskolára nem jutott be, ennek ellenére egymás után kapta a szerepeket. 1949-ben a Nemzeti Színházban beugrott Szörényi Éva helyére az egyik darabban, amelyet Major Tamás rendezett. Major mondta neki, hogy Mertz Erzsi néven nem lehet színésznő, így lett Máthé Erzsi.

A színiiskola elvégzése után, 1948-ban a Vígszínház szerződtette, majd a következő évadban leendő férje, Szendrő József Pécsre hívta dolgozni. A színésznő mindössze 22 éves volt, amikor megismerkedett Szendrővel: családi tragédiájuk, hogy a kisfiuk egyéves korában agyhártyagyulladásban meghalt. Máthé Erzsi ezt soha nem tudta feldolgozni. Második férjével, Bíró László mérnökkel annak haláláig éltek együtt.