„Klubrádió
A lényeg

Meghalt Kálmán C. György

17/10/2021 12:08

| Szerző: Klubrádió

Vasárnap hajnalban meghalt Kálmán C. György egyetemi tanár, irodalomtörténész, kritikus, publicista – tudta meg a hvg.hu a családtól. 67 éves volt.

Az irodalomtörténész és publicista testvére, kollégánk, Kálmán László nyelvész egy héttel ezelőtt hunyt el. Tragikus módon egy héttel ezelőtt éppen ő számolt be öccse haláláról.

Kálmán C. György egy nappal ezelőtt még a kórházból posztolt egy fotót magáról a Facebookon, de féltestvére, Galicza János ma reggel a jókívánságokra válaszolva közölte a halálhírt – írja a hvg.

Kálmán C. György Budapesten született 1954. április 22-én. Magyar-esztétika szakos diplomájával pályája kezdetén magyar irodalom- és nyelvtanárként dolgozott, majd könyvtáros lett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Irodalomtudományi Intézetében. Az MTA-nál a modern irodalmi osztály munkatársa, majd az irodalomelméleti osztály tudományos munkatársa, végül főmunkatársa lett, 2000-ben habilitált.

Dolgozott szerkesztőként vagy szerkesztőbizottsági tagként a Literatura, a Café Babel és a 2000 folyóiratoknál, és a BUKSZ (Budapesti Könyvszemle) szerkesztőjeként is. Docens, egyetemi tanár majd tanszékvezető volt a Janus Pannonius Tudományegyetem irodalomelméleti tanszékén; volt az MTA Irodalomtudományi Bizottságának titkára.

Munkásságát már 1989-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjjal ismerték el, később megkapta a Széchenyi professzor ösztöndíjat, 2003-ban pedig a Szépírók Társaságának díját is.