„Köszönjük,
A lényeg

Meghalt Bak Imre

24/12/2022 11:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A Kossuth-, és Herder-díjas festőművész 83 éves volt.

Nyolcvanhárom éves korában, december 23-án elhunyt Bak Imre Kossuth-, és Herder-díjas festőművész – írta szombati közleményében az acb Galéria.

"Bak Imre az 1960-as évek derekán induló magyar művészgeneráció kimagasló tagja, aki példátlanul következetes, párját ritkítóan változatos, több mint fél évszázados művészeti pályát tudhatott magáénak" – írja a közzétett nekrológban a galéria – "kivételes érzékenysége, szerénysége, szakmai alázatossága és következetessége nemcsak az utóbbi években hagyott mély nyomot a magyar képzőművészeten, annak nemzetközi recepcióján és piacán is, hiszen tevékenyen formálta a magyar kortárs festészet alakulását közvetlenül azután is, hogy végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán".

Bak Imre 1958 és 1963 között tanult a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Festői pályájának indulásakor Georges Braque és Molnár Sándor kubista alkotók voltak rá a legnagyobb hatással. 1971 és 1979 között a Népművelési Intézet Képzőművészeti osztályának munkatársa volt. Megfordult a médiában is: 1979 és 1987 között a Film Színház Muzsika című hetilap tördelőszerkesztőjeként is dolgozott. 1987 és 1991 között a Magyar Iparművészeti Főiskola Művelődéselméleti és Tanárképző Intézetének volt igazgatója, 1987-ben lett docens, 1990-ben pedig egyetemi tanár.

Bak Imrét több alkalommal látta vendégül a Klubrádió is.