„Támogassa
A lényeg

Meggyanúsíthatták a lómenhely földjeit elhappoló vállalkozót

22/08/2023 14:24

| Szerző: Klubrádió

Barna György, a Plázs Siófok és más szórakozóhelyek vezetője nemcsak a siófok-töreki lómenhely legelőit, más földeket is megszerezhetett a helyiek elől elővásárlási jogára hivatkozva. A  somogyi rendőr-főkapitányság hamis magánokirat felhasználás vétség megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást, de a vállalkozó meggyanúsítására egyelőre csak következtetni lehet.

Barna György, a Siófoki Plázs és más szórakozóhelyek vezetője gyanúsítottá válhatott hamis magánokirat felhasználásban. Ő az a vállalkozó, aki – arra hivatkozva, hogy helyi földműves – elővásárlási jogával élve elhappolta azt a földterületet, amelyen az ország egyetlen lómenhelye működik, annak fenntartói elől. A somogyi kormányhivatal egyébként a megyei agrárkamara javaslatára hozta ki  Barnát az első helyen az elővásárlásra jogosultak közül, így neki ítélték a legelőként használt földeket. A menhely szerint ugyanakkor a vállalkozó valójában Budapesten él, így feljelentést tettek az ügyben. 

Arra, hogy Barna gyanúsítottá vált, csak következtetni lehet, a 24.hu rákérdezett az ügy állására – különös tekintettel a meggyanúsításra – a Somogy megyei rendőr-főkapitányságon, azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem közöltek részleteket.

Listerits András, a Dharma Lómenhelyet képviselő ügyvéd a 24.hu-nak elmondta, részben abból következtetnek a vállalkozó gyanúsítására, hogy kaptak egy bűnügyi nyomozások egyesítéséről szóló határozatot, aminek a címzettjei között szerepel Barna és egy siófoki ügyvéd is. Tanúknak azonban nem szoktak ilyen határozatot kézbesíteni, ezért gondolják, hogy a vállalkozó gyanúsítottként szerepel.

Dharma Lómenhely Siófok Töreki
 
Dharma Lómenhely, Siófok-Töreki
 
Forrás: Facebook
 
 

A 24.hu cikkei nyomán több helybeli is jelentkezett, akiket szerintük Barna György gyanús körülmények között előzött meg elővásárlóként, meghiúsítva a földvásárlásukat. Egyikük feljelentése miatt indult nyomozás az, amivel összevonták a lómenhely ügyét.

A lakcímekkel való visszaélés elterjedt lehet, mivel 2022 végén az agrártárca beadott egy törvénymódosítást, amely szerint „életvitelszerű lakáshasználatot” követelnek meg a helyben lakó földvásárlóktól, vagyis a lakcímkártya önmagában nem elég ennek bizonyítására.

A menhely ügyvédje nem tud arról, hogy korábban meggyanúsítottak volna bárkit földügylettel kapcsolatos lakcímmel való visszaélés miatt.