„1%
A lényeg

Megérkezett az utolsó Pfizer-szállítmány az országba

24/11/2021 14:02

| Szerző: Klubrádió

A héten újabb csaknem 240 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett Magyarországra, közölte a cég szerdán. Mint írták, ez a 49. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett COVID-19 elleni oltóanyagból, ezzel a vállalat által ideszállított vakcinaadagok mennyisége megközelíti a 10,9 millió adagot.

A Pfizer közleményében azt írta: a vállalt feltételeknek megfelelő gyakorisággal és egyeztetett mennyiségben szállította Magyarországra vakcináját, 2020. december 26. óta heti rendszerességgel. Az első negyedévben több mint 1,5 millió adag, a második negyedévben, jelentősen megnövelve a dózisok számát, több, mint 4,6 millió adag, a harmadik negyedévben pedig 3,2 millió adag vakcinát szállított az országba.

„Magyarországra a mai napon beérkezett szállítással együtt, a 2020-2021-es szerződésben foglalt határidőre leszállítottuk a közel 10,9 millió adag Comirnaty oltóanyagot. Büszkék vagyunk rá, hogy hozzájárulhattunk az ország COVID-19 járvány elleni küzdelméhez” – fogalmazott a Pfizer.

Magyarország korábban egyetlen uniós tagállamként jelezte, nem kíván részt venni az uniós vakcinabeszerzés következő szakaszában, vagyis hazánk lemondott 19 millió adag, 2022-re és 2023-ra rendelkezésre álló Pfizer-oltóanyagról.

Gulyás Gergely szerint egyébkánt ez „a kormány bölcs és felelős döntése volt”, ugyanis szerinte még van 10 millió vakcina raktáron, ami az összes harmadik oltásra elegendő lesz.

(via 24.hu, kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)