„Klubrádió
A lényeg

A kormány nagyon meg van elégedve a döntésükkel, hogy kimaradunk az uniós vakcinabeszerzés második köréből

23/11/2021 13:01

| Szerző: Klubrádió

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságának éves meghallgatásán Gulyás Gergely bölcs és felelős lépésnek nevezte a kormány döntését.

"A kormány bölcs és felelős döntése volt, hogy az uniós vakcinabeszerzés második körében nem vesz részt" – válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Varga László szocialista képviselő kérdésére, ugyanis szerinte még van 10 millió vakcina raktáron, ami az összes harmadik oltásra elegendő leszírja a Telex.

Gulyás szerint több mint százmilliárd forintba került volna egy olyan Pfizer-szállítmány, amely megromlott volna. A miniszter úgy véli, hogy Európában amúgy is vakcinabőség van, és ha mégis szükséges lenne, akkor könnyedén be lehet szerezni extra dózisokat (Szijjártó Péter hétfőn azt mondta, hogy a meglévő 10 millió feletti újabb 5 milliós vakcinaszállítmányban csak nyugati oltóanyagok lesznek, sem a kínai, sem az orosz gyártókkal nem tárgyal a kormány).

Gulyás Gergely éves meghallgatása az Országgyűlés igazság
Budapest, 2021. november 23. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter éves meghallgatása az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országház Delegációs termében 2021. november 23-án. MTI/Máthé Zoltán
 
 

A miniszter a munkáltatók hatáskörébe áthelyezett kötelező oltásról azt mondta, hogy "A legbátrabb oltáspárti döntés volt, amit a magyar kormány meghozott. Ausztriában is csak beszélnek róla, döntés még nem született" (bár ezzel szemben Alexander Schallenberg szövetségi kancellár arról beszélt, hogy 2022. február 1-től általános védőoltási kötelezettség lesz Ausztriában).

Gulyás Sebián-Petrovszki László, a DK képviselőjének kérdésére kijelentette, hogy "a kormány nem tervezi a tavaszi országgyűlési választásig a választásra vonatkozó szabályok változtatását".