„Támogassa
A lényeg

Megbírságolták a Takarékbankot

9/11/2022 11:49

| Szerző: Klubrádió

42 milliós bírságot kapott a Takarékbank, amiért nem jelentett pénzmosásgyanús eseteket a NAV-nak.

42 milliós bírságot kapott a Takarékbank, amiért egyáltalán nem vagy csak késve jelentett pénzmosásgyanús ügyleteket a hatóságok felé – írja szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A 2018 július 1-én indult vizsgálatban azt ellenőrizték, hogy a bank mit tesz a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megelőzése érdekében.

a Takarékbank több esetben sem tett ismételt bejelentést, és a szűrőrendszerét sem működtette megfelelően. A legsúlyosabb hiányosságokat a jogszabályban előírt egyes kötelező szűrési esetek alkalmazása, továbbá a szűrési riasztások határidőben történő feldolgozása terén találták. A bank belső eljárásrendje sem felelt meg teljesen az előírt követelményeknek.

A jegybank kiemeli, hogy a pénzügyi intézmények egyik legfontosabb kötelezettsége a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás jelenségének felismerése és jelenteni a NAV felé.A Takarékbanknak év végéig, illetve jövő márciusig kell kijavítania a feltárt hiányosságokat, ezenkívül belső vizsgálatot kell lefolytatnia.

A bírságösszegek meghatározásakor az MNB súlyosbító körülményként értékelte a bank piaci részesedését és az ismétlődő hiányosságokat. Enyhítő körülményként értékelték viszont a Takarékbank együttműködő magatartását és azt, hogy a bank már a vizsgálat során intézkedéseket hozott a jogsértések kiküszöbölésére.

A Takarékbank 2023 márciusától a formálódó Magyar Bankholding részeként működik tovább, ami a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesüléséből jön létre.