„Klubrádió
A lényeg

Még idén összeáll a közös lista

4/11/2021 08:42

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzéki pártok gőzerővel azon dolgoznak, hogy az év végéig véglegesítsék a közös listájukat, amivel a 2022-es tavaszi országgyűlési választásokon indulnak. Az alapelvekben is meg kell még állapodni.

Több pártvezető is annak a véleményének adott hangot, hogy a korábbi miniszterelnök-jelöltek foglalják el a lista első öt helyét, bár ez több esetben is csak szimbolikus lépés lehet – írja a Népszava.

Az ellenzéki vezetők tehát egyet értenek abban, hogy – mivel a miniszterelnök-jelöltek a figyelem középpontjába kerültek, széles társadalmi réteget képviselnek – a lista első öt helyére Márki-Zay Pétert, Dobrev Klárát, Karácsony Gergelyt, Jakab Pétert és Fekete–Győr Andrást kellene tenni.

Az persze még kérdéses, hogy mihez kezdene egy megszerzett mandátummal Karácsony Gergely és Dobrev Klára, feladnák-e jelenlegi pozíciójukat a parlament székért. Karácsony valószínűleg a választások után is maradna Budapest élén, így az ő szerepeltetése szimbolikus lesz a listán, illetve az Európai Parlament alelnöki tisztségét betöltő Dobrev Kláránál szintén lehet ez a helyzet, de azt még nem tudni, hogy ő hogyan döntene ebben a helyzetben.

Egyébként még jelenleg dolgozzák ki az ellenzéki pártok alapelveit, amelyek mentén össze tudják majd állítani a végleges listát – írja a lap.