„Klubrádió
A lényeg

Medián: Valószínűleg érvénytelen lesz a kormány "gyermekvédelmi" népszavazása

18/03/2022 15:17

| Szerző: Klubrádió

"A teljes népesség 41 százaléka nem tervez részt venni, az ellenzéki szavazók majdnem fele pedig érvénytelenül fog szavazni a kormány propaganda-népszavazásán április harmadikán" – derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság melegjogi szervezet által megrendelt országos reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített. Az országgyűlési választásokkal egy napon tartják a kormány által gyermekvédelminek nevezett népszavazást is.

Egy népszavazás akkor érvényes, ha az összes választó több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele igennel vagy nemmel válaszol a kérdésekre. A felmérés során felfedett adatok szerint a választópolgárok nagy része nem szavazna érvényesen, ezért a népszavazás valószínűleg nem éri el az érvényességi küszöböt – hiába időzítette azt a kormány az országos választásokkal egy napra.

A felmérésből az is kiderült, hogy a kormánypárti szavazók sokkal fontosabbnak tartják a népszavazást, mint az ellenzékiek vagy a bizonytalanok. Arra a kérdésre, hogy mi a kormány célja a népszavazással, akik hallottak arról, azok közül az ellenzéki szavazók több mint negyede úgy válaszolt: a figyelemelterelés. Ezzel szemben a kormánypárti szavazók a gyermekvédelmet nevezték meg célnak.

A Telex megjegyzi, hogy a Medián közvélemény-kutatása 1100 ember megkérdezésével készült még február végén – azaz a durván manipulatív kormányzati plakát- és videókampány, illetve az érvénytelen szavazásra buzdító civil kezdeményezés hatásai az adatokon nem érződnek. Csak zárójeles spekuláció, hogy mivel a népszavazást a hírekben már nemcsak az országgyűlési választások, hanem az orosz–ukrán háború is teljesen háttérbe szorítja, ezért elképzelhető, hogy az adatsor március közepére is releváns maradt.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban brüsszelezve érvelt a népszavazás szükségessége mellett. Ezek lesznek a kérdések:

  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  • „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”